Meta apelează la AI pentru a bloca activitatea adolescenților care mint asupra vârstei. „AI-ul depistează dacă bei, fumezi”
Copiii sub 16 ani care mint pe internet și spun că sunt mai mari vor fi depistați cu ajutorul inteligenței artificiale, a anunțat Meta, compania care deține Facebook și Instagram.
Cei prinși vor avea conturile schimbate în unele pentru copii, care implică restricții și aprobări din partea părinților. Un studiu Google arăta că, în România, copiii primesc, în medie, primul smartphone la vârsta de 8 ani.
Noua strategie Facebook și Instagram constă în utilizarea inteligenței artificiale pentru a detecta conturile adolescenților care au furnizat date de naștere false, pretinzând că sunt majori. Odată detectați, minorii intră sub acordul părinților, iar aceștia vor primi de la Meta notificări despre activitatea copiilor.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Alexandru Negrea, consultant social media: „De exemplu, să primească o notificare atunci când depășesc o oră de stat pe platformă, să fie cenzurate anumite imagini care ar putea fi imagini care conțin nuditate atunci când sunt în mesageria privată. Au AI implementat care ajută în procesul de identificare al adolescenților. În funcție de cum arată, de activitatea pe care o au, sunt niște semnale acolo care se transformă într-o alertă”
Chiar și așa, adolescenții inventivi pot păcăli platformele. Cel puțin pentru moment, și asta pentru că unele deja cer poze cu actele de identitate, ca să dovedească vârsta, ca la serviciile bancare online.
Tânăr, 17 ani: „Oricum poți să-ți faci alt cont și fără să știe părinții, dacă vrei poți să intri pe altă aplicație, îți faci alt cont și dacă îți pun măsuri parentale”
Vârsta medie la care părinții le dau copiilor propriul smartphone este 8 ani, arată un studiu Google făcut anul acesta. Iar majoritatea copiilor cu vârste între 5 și 12 ani petrec online între 1-3 ore pe zi, în timp ce adolescenții între 13 și 17 ani stau peste 3 ore zilnic. Mai greu de monitorizat sunt transmisiunile live făcute de cei mici.
„Mami, dă-mi accept”
Alexandru Negrea, specialist social media: „Adolescenții au început să facă foarte multe live-uri. Și pe Facebook, Instagram și pe TikTok. În ceea ce privește live-urile, și TikTok are o politică implementată prin care AI-ul depistează dacă ești la școală, fumezi, bei alcool în timpul live-ului și îl întrerupe. Acum, pe Meta, am văzut că o să fie cu acordul părintelui. Te duci la mami și zici uite, vrei să fac live, dă-mi accept”
Adolescenți: „Are momente în care îi zicem și noi: bă, mai fă și altceva. Dar asta e generația, asta e tehnologia din ziua de azi” (...)
„Ai mei cel puțin au restricții. Adică stau 2 ore maxim. Nu au conturi pe Facebook, pe TikTok, pe nimic”
În Statele Unite deja este testată această metodă pentru a depista cu ajutorul inteligenței artificiale conturile care aparțin adolescenților.