Donald Trump dă vina pe Joe Biden pentru războiul din Ucraina. „A fost unul dintre factorii declanșatori”
Donald Trump nu lasă să treacă o zi fără să facă declarații care să zdruncine din temelii pozițiile Occidentului față de Rusia și valorile democratice.
Presat de jurnaliștii americani să-și detalieze planul de pace, liderul de la Casa Albă a dat vina pe Joe Biden pentru războiul dezlănțuit de Rusia împotriva Ucrainei.
De asemenea, Trump a spus că vrea să invite Moscova să revină la summiturile G8 - ale celor mai puternice economii ale lumii. Putin a fost exclus de la aceste reuniuni în urma anexării peninsulei Crimeea.
Donald Trump, președintele SUA: „Nu văd nicio posibilitate ca o țară aflată în poziția Rusiei să permită Ucrainei să se alăture NATO!”
Reporter: „Domnule președinte, ați sugerat câteva obiective la care ar trebui să renunțe Ucraina – integrarea în NATO și recuperarea teritoriilor. La ce ar trebui să renunțe Rusia?”
Donald Trump, președintele SUA: „Păi, Rusia a pierdut deja, băgându-se în ceva ce nu cred că-și dorea de fapt. Fapt e că rușii au spus din start, încă dinainte să ajungă Putin la putere, că nu pot accepta intrarea Ucrainei în NATO. Au spus-o ferm. Și chiar cred că asta a fost cauza izbucnirii războiului. Faptul că și Biden, și Zelenski au vorbit de primirea Ucrainei în NATO a fost unul dintre factorii declanșatori ai războiului.”
Noile declarații brutale ale liderului american nu fac decât să oglindească tezele Moscovei. În loc să acuze Rusia de declanșarea războiului, Trump a dat de înțeles că Rusia a fost provocată de predecesorul său democrat de la Casa Albă, Joe Biden.
Donald Trump, președintele SUA: „Cred că Biden a fost incompetent și a fost o prostie să declare că Ucraina ar putea adera la NATO. Alt factor a fost felul dezastruos în care generalul Milley și alți generali tâmpiți au gestionat retragerea din Afganistan. Cred că Putin a privit acest dezastru și și-a zis că e un moment bun să intre în Ucraina.”
Richard Haas, Consiliul pentru Relații Externe SUA: „Epoca în care Vladimir Putin era un paria în ochii americanilor pare să se fi încheiat.”
Matthew Schmidt, expert Securitate națională: „Putin obține ce a vrut de la bun început. Iar în materie de politică internațională, prioritatea lui a fost să demonstreze că legislația internațională nu poate împiedica țările să facă orice poftesc. Și nu uitați că, pentru Rusia, acesta nici nu e un război între țări, ei spun că nu fac decât să recupereze ce ar fi de drept al lor. Folosind logica asta, lideri din toată lumea pot justifica și scăpa basma curată cu orice fel de confiscări de teritorii. Este pur și simplu devastator pentru ordinea mondială.”
Și ca să fie limpede câte parale dă Trump pe Ucraina, republicanul a dus sinceritatea la un nou nivel.
Donald Trump, președintele SUA: „Dacă (ucrainenii) sunt în stare să negocieze un acord bun prin care să obțină și NATO, sunt ok cu asta. Dar adevărul e că nu-mi pasă. Pe noi ne desparte un ocean de Ucraina. Pe europeni îi arde mai rău.”
Reporter: „Când Putin spune că vrea pace, îl credeți?”
Donald Trump, președintele SUA: „Da, îl cred. Cred că președintele Putin, cu care abia am vorbit și pe care îl cunosc foarte bine, chiar cred că vrea pace. Cred că mi-ar spune dacă n-ar vrea.”
Reporter: „Aveți încredere în Putin?”
Donald Trump, președintele SUA: „Îl cred pe tema asta.”
Însă, în timp ce Putin îl joacă pe degete pe Trump, armata rusă continuă să bombardeze orașele ucrainene, iar azi-noapte o dronă rusească a lovit scutul de protecție al noului sarcofag de protecție a reactorului nuclear de la Cernobîl. A provocat o explozie, urmată de un incendiu. Ca de obicei, rușii au negat că ar fi fost în spatele atacului. Din fericire, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a anunțat că nivelurile de radiații din interior și din exterior rămân stabile.
Deși negocierile de pace propriu-zise nici măcar nu au început, Trump visează deja la o lume post-conflict, în care competiția și rivalitățile vor fi dispărut cu desăvârșire.
Donald Trump, președintele SUA: „La un moment dat, când tensiunile astea se vor calma, o să mă întâlnesc cu chinezii și cu rușii și vreau să le zic: „Haideți să ne reducem bugetele militare la jumătate! O să le spun că nu există niciun motiv ca noi să cheltuim o mie de miliarde de dolari anual pe apărare, iar ei câte 400 de miliarde. Nu mai bine facem altceva cu banii ăștia?”
Cum era de așteptat, propagandiștii Kremlinului jubilează ascultând tiradele lui Donald Trump.
Potrivit presei ruse, Putin l-a invitat pe Trump la ceremoniile dedicate Zilei Victoriei din mai.