Europenii au început să realizeze că Trump negociază în numele Rusiei. ”Cel mai influent membru al NATO pare să fie Putin”
Vorbind la Conferința de Securitate de la München, președintele Ucrainei a cerut crearea unei „forțe armate a Europei", pe fondul temerilor privind reducerea sprijinului din partea Statelor Unite.
Zelenski a declarat și că Ucraina nu va accepta niciodată un acord de pace încheiat pe la spatele său, fără implicarea Kievului.
Volodimir Zelenski: ”Hai să fim sinceri, nu putem exclude posibilitatea ca America să spună „nu" Europei în chestiuni care o amenință. Mulți, foarte mulți lideri au vorbit despre faptul că Europa are nevoie de propria sa armată, o armată a Europei. Și chiar cred că a sosit momentul. Forțele armate ale Europei trebuie să fie create. Nu este vorba despre înlocuirea Alianței. Este vorba despre faptul că Europa trebuie să contribuie la parteneriatul nostru într-un mod egal cu America”.
Zelenski a vorbit la conferința pentru securitate de la Munchen după ce președintele american Donald Trump a declarat că nu vede nicio posibilitate "ca o țară în poziția Rusiei" să permită Ucrainei să adere la NATO.
Volodimir Zelenski: ”Acum câteva zile, președintele Trump mi-a vorbit despre conversația sa cu Putin. Nici măcar o dată nu a menționat că America are nevoie de Europa la masa discuțiilor. Asta spune multe. Vremurile în care America sprijinea Europa doar pentru că așa făcuse mereu s-au încheiat”.
Șeful NATO: ”Negociem deja cu Putin, fără ca Putin să fie la masa negocierilor”
Președintele american a spus, de asemenea, că este "puțin probabil ca Ucraina să își recupereze toate teritoriile ocupate". O declarație prin care Trump a părut că cedează deja în fața principalului obiectiv de război al lui Vladimir Putin. Și asta chiar înainte ca negocierile să înceapă.
”Mark Rutte, secretarul general al NATO: Îngrijorarea mea este că negociem deja cu Putin, fără ca Putin să fie la masa negocierilor.
Christiane Amanpour: Bine, dar asta este ceea ce au făcut americanii. Îmi pare rău, secretarul Apărării...
Mark Rutte: Nu, nu sunt sigur că fac asta...
Christiane Amanpour: El a spus să nu existe urme americane în acel ținut. A spus să fie doar prezențe ale Europei, asta a spus.
Mark Rutte: Cred că obiectivul este următorul: oricare ar fi rezultatul acestor discuții, Putin nu ar trebui să mai încerce vreodată să captureze un kilometru pătrat sau, pentru a o spune în termeni americani, o milă terestră din Ucraina. Acest lucru este vital”.
Volodimir Zelenski: ”Dar acum, cel mai influent membru al NATO pare să fie Vladimir Putin. Pentru că prin capriciile lui are puterea să blocheze deciziile NATO. Ucraina nu va accepta niciodată acorduri făcute pe la spatele nostru, fără implicarea noastră, iar aceeași regulă ar trebui să se aplice întregii Europe”.
Vicepreședintele SUA atacă Europa și nu scoate un cuvânt despre Putin
Între timp, Trump - dar și vicepreședintele său JD Vance, care s-a întâlnit cu liderul de la Kiev - au încercat să-i dea asigurări lui Zelenski că și el va avea un loc la masa negocierilor.
JD Vance: "Am avut o serie de discuții fructuoase. Vrem să obținem o pace durabilă, nu genul de pace care va duce Europa de Est în conflict peste doar câțiva ani".
Dar, în discursul său, la Munchen, JD Vance nu a vorbit deloc despre cum s-ar putea pune capăt războiului din Ucraina, fără cedări în fața Rusiei. În schimb, a șocat printr-un atac fulgerător la adresa statelor europene, denunțând ceea ce el consideră că este dezinformare și încălcarea dreptului la libertatea de exprimare. Trump este încântat...
Donald Trump: ”Am auzit discursul său, a vorbit despre libertatea de exprimare și, cred, că asta este adevărat în Europa. Se pierde, își pierd acest drept minunat la libertate de exprimare. Văd asta. Adică, eu, eu cred că a ținut un discurs foarte bun, de fapt, un discurs strălucit. Europa trebuie să fie atentă, iar el a vorbit despre imigrație. Iar Europa are o mare problemă cu imigrația. Uitați-vă doar la ce s-a întâmplat cu criminalitatea”.