FMI: Tarifele lui Trump vor lovi puternic economia mondială. SUA, cele mai afectate. Insulte de la Casa Albă: ”Un mare ratat”

Tarifele lui Donald Trump vor lovi puternic economiile din toată lumea, dar cea mai afectată va fi cea din Statele Unite ale Americii, a avertizat marți Fondul Monetar Internațional.
Politica tarifară imprevizibilă a președintelui Donald Trump și contramăsurile din partea partenerilor comerciali ai Americii vor da probabil o lovitură grea economiilor din întreaga lume, prosperitatea SUA fiind afectată în mod deosebit de puternic, a avertizat marți Fondul Monetar Internațional, potrivit CNN.
Creșterea economică globală va încetini la 2,8% în acest an, de la 3,3% anul trecut și semnificativ sub media istorică, prognozează FMI în raportul World Economic Outlook.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Încetinirea preconizată în Statele Unite este și mai accentuată, economia acesteia fiind probabil să crească doar cu 1,8% în 2025, comparativ cu o expansiune de 2,8% în 2024.
Ambele previziuni sunt mai pesimiste decât previziunile Fondului din ianuarie, care au venit înainte ca valul de anunțuri tarifare ale lui Trump să ducă taxa medie de import a Americii la cel mai înalt nivel din un secol.
„Escaladarea rapidă a tensiunilor comerciale și nivelurile extrem de ridicate de incertitudine politică sunt de așteptat să aibă un impact semnificativ asupra activității economice globale”, a transmis instituția cu sediul la Washington, DC. Iar riscurile pentru economia globală sunt „ferm înclinate spre dezavantaj”, se mai arată în raportul FMI.
Trump, despre șeful Rezervei Federale: ”Un mare ratat”
Noile tarife ale lui Trump reprezintă aproape jumătate din scăderea bruscă a previziunilor de creștere ale FMI în SUA pentru acest an, a scris Pierre-Olivier Gourinchas, economistul șef al FMI, într-o postare pe blog, menționând că incertitudinea asupra politicii a afectat cererea în SUA chiar înainte de recentele anunțuri privind tarifele.
America de Nord, la fel ca toate regiunile, nu se pot aștepta la niciun avantaj de la tarifele mărite. „Impactul pe termen lung al tarifelor, dacă acestea sunt menținute, (va fi) negativ pentru toate regiunile, la fel ca și impactul pe termen scurt”, a declarat marți Gourinchas.
Gourinchas a mai spus că „independența băncii centrale rămâne o piatră de temelie”. Comentariul vine la doar o zi după ce Trump l-a atacat pe președintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, pe care l-a făcut un „mare ratat”, parte a campaniei sale continue de presiune pe șeful băncii centrale să reducă ratele dobânzilor.
Scăderea costurilor de împrumut în acest moment ar risca să crească inflația din SUA, care încă depășește ținta de 2% a Fed și este probabil să crească în continuare din cauza tarifelor lui Trump, potrivit mai multor prognoze.
”Sistemul economic global care a funcționat în ultimii 80 de ani este resetat”
FMI a devenit mai sumbru în privința prețurilor din SUA și acum vede că inflația va atinge 3% în acest an, comparativ cu prognoza sa pentru ianuarie de 2%.
Cel mai recent World Economic Outlook a fost elaborat în circumstanțe „excepționale”, a spus FMI. Prezentarea de pe 2 aprilie a tarifelor mărite de către Trump „ne-a forțat să renunțăm la previziunile noastre – aproape finalizate în acel moment”, a scris acesta.
În mod similar, Gourinchas le-a spus reporterilor: „Intrăm într-o nouă eră, deoarece sistemul economic global care a funcționat în ultimii 80 de ani este resetat”.
Subliniind importanța comerțului pentru perspectivele economice, FMI a spus în raportul său că o creștere a tensiunilor comerciale, împreună cu și mai multe întrebări cu privire la direcția în care se îndreaptă politicile comerciale, ar putea reduce și mai mult creșterea, în timp ce „dezescaladarea ratelor tarifare actuale și a noilor acorduri care oferă claritate și stabilitate în politicile comerciale” ar putea face opusul.
Într-un interviu, Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, și-a exprimat o viziune similară asupra comerțului. „Comerțul liber a îmbunătățit întotdeauna creșterea generală, a contribuit serios la dezvoltarea tuturor economiilor”, a declarat ea marți pentru CNBC.
Ea a spus că tarifele mai mari vor avea un impact negativ asupra creșterii economice a Europei, deși nu se așteaptă la o recesiune în cele 20 de țări care folosesc euro.