Kremlinul, despre „Domul de Aur” al lui Trump: Posibilă reluare a discuțiilor SUA-Rusia privind controlul armelor nucleare

Kremlinul a indicat miercuri că planurile preşedintelui Donald Trump pentru scutul antirachetă "Domul de Aur" ar putea impune reluarea, în viitorul previzibil, a elor între Moscova şi Washington cu privire la controlul armelor nucleare, scrie Reuters.
Întrebat despre anunţul făcut de preşedintele Donald Trump privind selectarea unui design pentru scutul de apărare împotriva rachetelor "Domul de Aur", în valoare de 175 de miliarde de dolari, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este vorba de o chestiune ce ţine de suveranitatea Statelor Unite.
Aşa-numitul "Dom de Aur", inspirat de scutul de apărare al Israelului, "Domul de Fier", este un proiect ambiţios, destinat să blocheze ameninţările din partea Chinei şi Rusiei, ţări pe care Statele Unite le consideră cei mai mari concurenţi geopolitici.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Întrebat dacă Rusia consideră proiectul o ameninţare la adresa parităţii nucleare a Rusiei cu SUA, Dmitri Peskov a spus că nu există detalii despre proiectul american şi că multe nuanţe rămân de stabilit.
"În viitorul previzibil, însăşi desfăşurarea evenimentelor impune reluarea elor pe probleme de stabilitate strategică", a mai spus Peskov.
Atât Rusia, cât şi SUA, de departe cele mai mari puteri nucleare, şi-au exprimat regretul pentru destrămarea reţelei de tratate de control al armelor care urmăreau să încetinească cursa înarmării şi să reducă riscul unui război nuclear.
Washingtonul dă vina pe Moscova pentru prăbuşirea acordurilor precum Tratatul Rachetelor Anti-Balistice (ABM) din 1972 şi Tratatul privind Forţelor Nucleare Intermediare (INF) din 1987.
SUA s-au retras oficial din Tratatul INF în 2019, invocând încălcări ale prevederilor acestuia de către Rusia, pe care Moscova le-a negat.
Washingtonul s-a retras din tratatul ABM în 2002.
"Acum, când cadrul legal în acest domeniu a fost distrus, iar perioada de valabilitate a expirat sau, să spunem, în mod deliberat, anumite documente au încetat să mai fie valabile, această bază trebuie recreată atât în interesul ţărilor noastre, cât şi în interesul securităţii pe întreaga planetă", a declarat Peskov.