Moscova a profitat de „orbirea” Ucrainei după ce Maxar a oprit furnizarea imaginilor prin satelit către Kiev. Țintele lovite
Rusia a lansat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, un nou atac masiv asupra Ucrainei, în ciudat eforturilor depuse de istrația Trump de a-i aduce la masa negocierilor.
Președintele american a amenințat, vineri, că va impune cele mai dure sancțiuni Moscovei. Apoi, a spus că Putin are toate cărțile și Zelenski nu dă impresia că ar vrea pace.
Declarațiile controversate ale liderului de la Casa Albă nu aduc deloc liniște. Oficialii de la Washington și cei de la Kiev se vor întâlni săptămâna viitoare, în Arabia Saudită, pentru o nouă rundă de negocieri.
La o zi după ce Statele Unite au întrerupt partajarea de informații de la serviciile de spionaj către Ucraina, compania privată Maxar a oprit furnizarea de imagini prin satelit către Kiev.
Moscova a profitat din plin de "orbirea" ucrainenilor: a lansat, în ultimele două nopți, atacuri de amploare asupra infrastructurii energetice din țară și a zonelor rezidențiale din Odesa și Poltava.
Reporter: Președintele Vladimir Putin bombardează Ucraina.
Donald Trump, președintele SUA: Da.
Reporter: Îl mai credeți când vă spune că vrea pace?
Donald Trump: Da. Îl cred, îl cred, ne descurcăm foarte bine cu Rusia. Dar, chiar acum, bombardează Ucraina fără milă. Și, sincer, mi se pare mai dificil să mă înțeleg cu Ucraina. Și ei nu au nicio carte în mână. Cred că, în ceea ce privește obținerea unui acord finale, ar putea fi mai ușor să tratez cu Rusia.
Cu câteva ore mai înainte, într-o postare pe propria rețea de socializare, Trump amenințase Rusia cu sancțiuni economice dure dacă nu acceptă să negocieze.
În plus, președintele american a explicat că nu mai livrează ajutoare militare și informații către Ucraina pentru că nu crede că oficialii de la Kiev vor pacea.
Reporter: De ce nu oferiți Ucrainei apărare aeriană? Și ce se întâmplă, domnule președinte, când Ucraina rămâne fără resurse?
Donald Trump, președintele SUA: Pentru că trebuie să știu că vor să ajungă la o înțelegere. Nu știu dacă vor să ajungă la o înțelegere. Dacă nu vor să ajungă la o înțelegere, noi îi lăsăm baltă, pentru că vrem ca ei să ajungă la o înțelegere. Și fac asta ca să nu mai moară oameni, mai presus de orice altceva”.
Asta, în ciuda faptului că Volodimir Zelenski a declarat că este gata pentru un armistițiu aerian și naval cu Rusia, ca prim pas către o încetare a focului.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Pe parcursul zilei, au avut loc cele mai intense discuții de până acum cu echipa președintelui Trump, la diferite niveluri, cu numeroase convorbiri telefonice. Agenda este clară: pace cât mai curând posibil, securitate cât mai solidă. Ucraina este angajată într-o abordare cât mai constructivă pentru pace”.
Oficialii de la Kremlin au anunțat că nu acceptă un armistițiu parțial, ci doar o încetare totală a focului.
Donald Trump a recunoscut cu seninătate că Vladimir Putin profită de relațiile reci dintre Washington și Kiev pentru a-și spori atacurile asupra Ucrainei.
Reporter: Domnule președinte, credeți că Vladimir Putin profită de faptul că Statele Unite au întrerupt asistența militară și de informații pentru Ucraina?
Donald Trump: Nu, de fapt, cred că face ceea ce ar face oricine altcineva. Cred că vrea să pună capăt și să rezolve conflictul. Și cred că îi lovește mai tare decât i-a lovit până acum (pe ucraineni). Și probabil că oricine s-ar afla în această poziție ar face același lucru în acest moment.
Pe de altă parte, ucrainenii se vor așeza din nou la masa negocierilor cu americanii, după eșecul vizitei lui Zelenski la Casa Albă. Iar acordul pentru minereurile strategice va reveni în discuție.
Mike Waltz, consilierul lui Trump pe probleme de securitate națională: „Ucrainenii au avut o mare ocazie de a lega economiile noastre prin acel acord privind mineralele. Din păcate, lucrurile nu au mers atât de bine, dar credem că vom reuși să revenim pe drumul cel bun. Secretarul de stat Marco Rubio, eu și delegația ucraineană ne vom întâlni săptămâna viitoare în Arabia Saudită pentru a relua aceste discuții, a pune în aplicare încetarea focului și a asigura pacea sub conducerea președintelui Trump”.
Kremlinul rămâne, însă, intransigent. Putin vrea teritoriile ucrainene pe care le-a ocupat, deși nu le controlează în întregime: Donbas în est, Herson și Zaporojie în sud, și peninsula Crimeea anexată încă din 2014.
Iar proiectul de acord de pace discutat între Rusia și Ucraina la Istanbul, acum trei ani, și abandonat atunci, ar putea fi punctul de plecare pentru o soluție a încheierii războiului.