Rusia acuză UE şi Regatul Unit că cer ”isteric” ca partea americană să sprijine sancţiuni suplimentare împotriva sa

Rusia a acuzat miercuri Uniunea Europeană şi Regatul Unit că cer în mod "isteric" SUA să susţină sancţiunile adoptate în ajun de Bruxelles ca urmare a refuzului Moscovei de a declara o încetare a focului în conflictul în Ucraina, relatează EFE.
"Şi Macron, Starmer, von der Leyen şi alţi lideri din Europa care acum cer isteric ca SUA să se alăture acţiunilor antiruseşti şi să crească numărul sancţiunilor, au fost complet demascaţi", a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în cadrul unui discurs rostit la Universitatea ruso-armeană din Erevan.
În timpul convorbirii telefonice de luni, preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Donald Trump au convenit să lucreze la "paşi concreţi către o soluţionare durabilă şi solidă", care ar include opţiunea unui armistiţiu, a afirmat Lavrov.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
"Ce a făcut UE? A anunţat aprobarea celui de-al 17-lea pachet (de sancţiuni). Asta înseamnă că ei doresc o escaladare a crizei", a spus Lavrov, acuzând că aliaţii occidentali ai Kievului vor ca Rusia să declare un armistiţiu, fără condiţii prealabile, pentru a putea obţine un răgaz în vederea reînarmării Ucrainei.
Lavrov a declarat că, în aprilie 2022, Moscova şi Kievul au ajuns la un acord la Istanbul, dar "Occidentul le-a interzis ucrainenilor să îl semneze".
"Deci, acum ni se spune: 'Să facem acum un armistiţiu şi apoi vom vedea!' Nu, băieţi. Am trecut prin asta şi nu mai vrem", a spus el.
"Rusia nu se va lăsa înşelată de cei care propun mai întâi încheierea unui armistiţiu în Ucraina şi apoi trecerea la o rezolvare" a conflictului, a insistat ministrul rus, citat de RIA Novosti.
Secretarul de stat american Marco Rubio a exclus marţi impunerea imediată de sancţiuni suplimentare Rusiei şi a declarat că presiunile noi ar putea afecta negocierile de pace cu Ucraina.
Rubio a declarat în faţa unei comisii senatoriale că Trump "crede că, dacă începe să ameninţe cu sancţiuni, ruşii nu vor mai vorbi" şi că "este valoros" să poţi vorbi cu ei şi "să-i convingi să se aşeze la masa negocierilor".
Cu toate acestea, şeful diplomaţiei americane a avertizat că istraţia Trump ar putea decide instituirea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei în cazul în care nu va vedea niciun interes din partea acesteia de a ajunge la un acord de pace durabil cu Kievul, insistând că "nicio sancţiune nu a fost ridicată".
La o zi după ce Putin şi Trump au discutat despre o foaie de parcurs (un aşa-numit memorandum) pentru un acord în Ucraina, Consiliul Uniunii Europene a aprobat cel de-al 17-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care vizează navele care ajută în mod clandestin la eludarea restricţiilor privind petrolul rusesc.
De asemenea, UE a sancţionat peste 45 de companii şi persoane fizice din Rusia care furnizează armatei ruse drone, arme, muniţii, echipamente militare, componente esenţiale şi sprijin logistic.