Trump a vrut să trimită armata în Mexic. Ce a urmat

Donald Trump a vrut să trimită armata în Mexic pentru a ajuta la lupta împotriva cartelurilor de droguri, dar președinta a refuzat oferta liderului de la Casa Albă, spunând că teritoriul Mexicului este inviolabil.
Președinta Claudia Sheinbaum a declarat că a refuzat oferta lui Donald Trump de a trimite trupe americane în Mexic pentru a ajuta la combaterea traficului de droguri, scrie Deutsche Welle.
Trump a făcut din combaterea drogurilor și a imigrației la granița dintre SUA și Mexic prioritatea cheie a politicii sale.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
La un eveniment din Texcoco, la periferia capitalei Mexico City, Sheinbaum a spus că Trump i-a făcut oferta în timpul unuia dintre mai multe apeluri telefonice între cei doi lideri.
„I-am spus: „Nu, președinte Trump, teritoriul nostru este inviolabil, suveranitatea noastră este inviolabilă, suveranitatea noastră nu este de vânzare”, a afirmat Sheinbaum.
"Nu este nevoie - putem colabora, putem lucra împreună, dar tu pe teritoriul tău, noi pe al nostru. Putem împărtăși informații, dar nu vom accepta niciodată prezența armatei SUA pe teritoriul nostru", a adăugat președintele mexican.
Remarcile ei vin după ce Wall Street Journal a scris că Trump face eforturi pentru o mai mare implicare a armatei SUA în combaterea traficului de droguri.
Președinta Mexicului îi cere lui Trump să stopeze contrabanda cu arme din SUA
Sheinbaum a mai spus că l-a îndemnat pe Trump să oprească contrabanda cu arme peste graniță din SUA.
Ea a declarat la evenimentul de la Texcoco că președintele SUA a emis un ordin vineri prin care se asigură că toate măsurile disponibile au fost implementate pentru a opri armele să intre în Mexic.
Cantitățile masive de arme sosite din SUA au făcut din Mexic una dintre cele mai violente țări din lume.
Peste 450.000 de oameni au fost uciși de când statul mexican a declarat război bandelor de traficanți de droguri din țară, cunoscute sub numele de carteluri.
Trump s-a plâns adesea de contrabandă transfrontalieră de droguri și de imigranți fără acte. El a impus taxe de import asupra Mexicului ca o modalitate de a presa autoritățile mexicane să facă mai mult pentru a combate cartelurile de droguri și a stopa migrația ilegală.
Este de așteptat că tarifele mari vor avea un impact sever asupra Mexicului, care este cel mai mare partener comercial al Statelor Unite și a doua economie ca mărime din America Latină.
Un dans delicat
De când Trump s-a întors la Casa Albă în ianuarie, Sheinbaum, o persoană de stânga, a căutat să găsească un echilibru în relațiile cu liderul republican al SUA, fiind nevoită să-l liniștească în timp ce apără totodată și interesele națiunii sale.
Retorica lui Trump i-a înfuriat în mod repetat pe mexicani. În martie, el a spus că vecinul din sud al țării sale este „dominat în întregime de carteluri criminale care ucid, violează, torturează și exercită control total... reprezentând o amenințare gravă la adresa securității noastre naționale”.
Când și-a anunțat prima dată intenția de a candida la președinție în 2015, Trump a spus că Mexicul trimite în America oameni care „aduc droguri, aduc crime. Sunt violatori. Și unii, presupun, sunt oameni buni”.