Ce ar însemna pentru România o reîmpărțire a sferelor de influență și o posibilă retragere a SUA din Europa | INTERVIU
O eventuală retragere a forțelor americane din Europa, și alunecarea României în sfera de influență rusă, ar duce la “pierderea unei părți a suveranității, pentru că înainte de a face orice, ar trebui să-i consultăm pe ruși”.
“Contextul e nou (față de 1945), dar în principiu, toate ar fi lucruri rele pentru România”, este de părere Iulian Fota, specialist în probleme de securitate. “De aia e sferă, să le cerem acordul”, punctează el.
Fota a fost, printre altele, consilierul prezidențial pe probleme de Apărare Națională al lui Traian Băsescu. El a acordat un interviu pentru știrileprotv.ro, realizat de Diana Enache, în care a comentat și declarațiile controversate ale consilierului prezidențial Cristian Diaconescu despre negocierile Rusia-SUA din Riad.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Iulian Fota: “Ar însemna exact lucrurile de care ne temem. O posibilă împărțire în sfere. Cu alte cuvinte, România își pierde parte din suveranitate - că asta ar însemna, în termeni practici. O serie întreagă de lucruri pe care noi am vrea să le facem aici, înainte să le facem, trebuie să-i consultăm pe ruși. De aia e "sferă", să le cerem acordul.
S-ar putea să fie și ceva pretenții comerciale, astfel încât - ca în timpul comunismului, rușii să aibă o serie întreagă de avantaje din relația comercială cu noi.”
“În principiu, doar lucruri rele”
Iulian Fota: “Rememorând perioada comunistă, și mai ales perioada foarte proastă a anilor 50 și 60, când România a fost pur și simplu - și folosesc un termen neacademic - călărită de Uniunea Sovietică, putem să înțelegem cam ce s-ar putea întâmpla.
Poate că nu la fel, poate nu identic. (…) Unele lucruri sunt comune. Contextul e nou, dar în principiu, toate sunt lucruri rele pentru România. Dacă se întâmplă lucrul ăsta, și eu nu cred că ajungem acolo, asta ar însemna o marginalizare a elitei prooccidentale, cea care a dus România în NATO și UE.
Iar lucrul ăsta îl știm încă de prin 1945, când Regele Mihai avut o discuție cu Vîșinski (ministrul de Externe al URSS la acea vreme -n.r.). Și l-a întrebat pe Vîșinski: "Domnule, care sunt termenii, care-s condițiile pentru bune relații cu Uniunea Sovietică?"
Și Vîșinski îi spune clar: "Pentru că voi ați avut o atitudine ostilă Uniunii Sovietice în trecut, cei care au generat această atitudine ostilă trebuie să plece". Exprimarea este caldă, e domoală. Adică ai zice că sunt schimbați oamenii ăia din niște funcții. Dar știm ce a însemnat atunci -au fost băgați în închisoare, și toată elita, așa-numita elită "burghezo-moșierească" a fost distrusă în închisori, la Canal.
Deci, în mod clar asta ar fi una din pretențiile rușilor. Și se vede după cum reclamă "denazificarea" în Ucraina. Ce e "denazificarea"? Este înlocuirea vechii elite ucrainiene care a vrut Europa și NATO pentru Ucraina, cu una nouă, pro-rusă”.
Ce interese au acum Statele Unite în România
Iulian Fota: “Prezența militară e în continuare importantă pentru ei. Scutul de la Deveselu, cu prezența militară de Mihail Kogalniceanu și Câmpia Turzii. Pentru că România e o bază avansată pentru ei.
Din bazele astea ale noastre, americanii au o prezență militară înaintată spre Marea Neagră, spre Caucazul de Sud și Asia Centrală - și asta știm încă din timpul Afganistanulu.
Și noi suntem relativ apropiați și de Orientul Mijlociu. Deci 2.000 km de la noi până la Damasc sau până la Tel Aviv nu înseamnă mare lucru. Asta în condițiile în care americanii n-au o relație simplă nici cu Turcia”.