Cum s-a ajuns să fie 2.700 de pacienți pe listele de așteptare pentru operații urgente la un spital din Iași
Tot mai mulți bolnavi cu afecțiuni grave la picioare ajung în atenția ortopezilor din Iași. La Spitalul de Recuperare din oraș au loc câte 3 intervenții pe zi. Sunt oameni din toată regiunea Moldovei.
Iar pe lista de așteptare se află alți 2.700 de pacienți.
În primele patru luni ale acestui an, doctorii de la Spitalul de Recuperare din Iași au operat 380 de pacienți - cu 151 mai mulți față de aceeași perioadă a anului trecut. O cauză, spun medicii, ar fi îmbătrânirea populației - fenomen care se accentuează la noi. În plus, oamenii amână operațiile recomandate sau iau tratamente „după ureche”. În discuție intervine și obezitatea.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Reporter: Cum vă deplasați?
Femeie: „Cu două cârje, acum foarte bine, fac şi recuperare. Am crezut în toate unguenturile astea de la televizor şi nimic nu a fost bun.”
Paul Sârbu, șef secție traumatologie la Spitalul de Recuperare: „Pe lângă faptul că avem tot mai mulți pacienți pentru endoproteze de șold și de genunchi, am remarcat creșterea pacienților cu diformități importante ale genunchilor.”
O pacientă în vârstă de 72 de ani a amânat aproape 3 ani operația, până când a ajuns să nu mai poată merge, din cauza genunchilor deformați. Într-un final, s-a operat, iar acum urmează externarea.
Elena Moisă: „Am ajuns la scaunul cu rotile, pentru că tot m-am lăsat, astăzi mă dau cu o cremă, mâine fac un tratament. Și am ajuns în faza în care am ajuns.”
Liliana Savin, Spitalul de Recuperare Iași: „Vorbim de o pacientă cu o diformitate de gradul 3 din maxim. Pacienta nu se mai deplasa, mergea în cărucior sau cu cadru”
Pe lângă operații, medicii ortopezi au tratat aproape 950 de bolnavi, până acum.