Împreună pentru sănătatea cardiovasculară. A fost lansat MEP Cardiovascular Health Group
La Bruxelles a avut loc lansarea MEP Cardiovascular Health Group - grupul europarlamentarilor care care vor ajuta la elaborarea unei strategii europene pentru combaterea bolilor cardiovasculare (BCV).
Accidentul vascular cerebral și bolile de inimǎ sunt patologiile care ucid cei mai mulți oameni la nivel modnial, european, dar și în România.
Întâlnirea din Parlamentul European - între deputații europeni și Alianța Europeanǎ pentru Sǎnǎtatea Cardiovascularǎ (EACH) - a fost un prim pas în cadrul acestui demers.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Alianța Europeană pentru Sănătatea Cardiovasculară este formată din 21 de organizații. Sunt societăți profesionale ale medicilor și asociații de pacienți. Reprezentanții acestora au avut o întâlnire cu parlamentarii care formează grupul pentru sănătatea cardiovasculară. Obiectivul este elaborarea unei strategii europene pentru combaterea bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral. Vorbim de politici de sănătate publice în ceea ce privește prevenția, tratamentul și prevenția secundară pentru aceste patologii.
Conform statisticilor, impactul BCV în Uniunea Europeanǎ este crunt: 1 din 3 decese este cauzat de BCV, 62 de milioane de oameni trǎiesc cu BCV, 20% din decesele premature (înainte de 65 de ani) sunt din cauza BCV, 282 de miliarde de euro este costul anual, in economic Uniunii, pentru BCV.
Vlad Voiculescu, europarlamentar: „Câteva cifre relevante: cam 1/3 din decesele din Uniune din întreaga Uniune Europeană se datorează bolilor cardiovasculare 1/3 - 31 și peste la sută. Dacă ne uităm la costurile pe care le avem, de asemenea, dincolo de viețile omenești pierdute, vorbim despre aproape 300 de miliarde de euro și dintre acestea jumătate sunt costuri legate strict de serviciile medicale necesare.Deci e cu siguranță o problemă. Sănătate este o chestiune în principal națională. În principiu, tratatele spun foarte clar că ceea ce poate fi rezolvat la nivel național, ar trebui rezolvat la nivel național când vorbim de sănătate, Fiind o problemă de dimensiunea asta la nivel european, însă credem că e nevoie de un plan care apoi să fie transpus în legislația fiecărei țări și implementat de instituțiile fiecărei țări. Dar ar trebui să fie ceva coordonat și prin coordonare înțelegem mai întâi să știm care sunt pașii, să urmărim ce se întâmplă, ce nu se întâmplă, înțelegem că mijloace financiare și nu numai puse la dispoziție de către Uniunea Europeană pot fi mai bine folosite de țări, dacă se face lucrul acesta pe baza unui plan Și de asemenea credem că e absolut necesar să urmărim dezvoltările în fiecare țară.”
Dacă va fi elaborată această strategie, fiecare țară va fi obligată să o implementeze sau va fi luată drept o recomandare?
Vlad Voiculescu, europarlamentar: „În principiu în domeniul sănătății vorbim de recomandări. Atunci când sunt chestiuni care țin de piața europeană, putem să vorbim chiar de regulamente, Regulamentul este acel tip de legislație europeană care nu mai trebuie să fie transpus în legislație națională, ci se aplică așa cum este scris aici. Fiecare virgulă, fiecare cuvânt rămâne așa cum este,. Dacă vorbim de directive, acesta este un tip de legislație care se transpune în legislația națională. Sunt diverse instrumente pe care Comunitatea Europeană, pe care Parlamentul European, Consiliul le poate le poate folosi, dar în principiu, responsabilitatea principală rămâne la statul membru, române la autoritățile naționale. Asta nu înseamnă că ajutor, coordonare, respectiv monitorizare nu poate să vină de la Bruxelles.”
Este important să se alăture cât mai mulți europarlamentari acestui demers?
Vlad Voiculescu, europarlamentar: „Sunt 720 de europarlamentari din toată Uniunea Europeană aleși direct de către membrii. Cred că acest demers e pentru foarte mulți. La nivel general, aproape în familia fiecăruia avem istoric de boli cardiovasculare. Cred că nu există o singură familie sau cu greu găsești o familie, dacă te uiți la câteva generați,i care să nu experimenteze așa ceva. Deci cred că motivația există. Cred că e important ca cei care văd problema și cei care văd și necesitatea unui plan dincolo de granițele unei țări să ne adunăm și să avem o bună colaborare cu celelalte instituții europene, în special cu Comisia.”