Pastila care triplează riscul de accident vascular cerebral subit la femeile tinere. Ultimele studii prezentate la Helsinki

Pastila anticoncepțională luată de peste 3 milioane de femei din Regatul Unit poate crește riscul de cheaguri de sânge și poate duce la probleme cardiace.
Acum, oamenii de știință din Turcia au asociat-o și cu o probabilitate mai mare de accident vascular cerebral ischemic criptogenic (AVC) - un tip de hemoragie cerebrală fără cauză clară.
Noile constatări au fost prezentate pe 20 mai la Conferința Organizației Europene a Accidentelor Vasculare Cerebrale din Helsinki, Finlanda, arată publicația „The Sun”.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Cercetătorii de la Universitatea din Istanbul au analizat 268 de femei cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani care au suferit accidente vasculare cerebrale subite și inexplicabile și le-au comparat cu 268 de femei de aceeași vârstă care nu au suferit un accident vascular cerebral.
Dintre cele care au suferit un accident vascular cerebral, 66 foloseau pilula contraceptivă combinată, față de doar 38 în grupul de control.
După luarea în considerare a unor factori precum fumatul, hipertensiunea arterială, migrenele și obezitatea, s-a constatat că femeile care foloseau pilula aveau de trei ori mai multe șanse să sufere un accident vascular cerebral criptogenic.
Ce este pilula combinată
Pilula combinată conține estrogen și progestogen - iar estrogenul este cel care a fost asociat cu un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge, care pot duce la accidente vasculare cerebrale.
Cu toate acestea, accidentele vasculare cerebrale la persoanele tinere sunt rare, iar riscul general de utilizare a pilulei este foarte scăzut, potrivit Asociației pentru accidente vasculare cerebrale.
Este important să discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră și cu farmacistul atunci când vă gândiți să renunțați la un medicament.
La începutul acestui an, un studiu danez a sugerat că pilula combinată crește de două ori riscul de accident vascular cerebral.
Și în acest studiu, experții au găsit o legătură cu accidentele vasculare cerebrale criptogene, în special.
"Constatările noastre confirmă dovezile anterioare care leagă contraceptivele orale de riscul de accident vascular cerebral", a declarat Dr. Mine Sezgin, autorul principal al studiului.
"Ceea ce este notabil este faptul că asocierea (riscurilor, n.r.) rămâne puternică chiar și atunci când se iau în considerare alți factori de risc cunoscuți, ceea ce sugerează că ar putea exista mecanisme suplimentare implicate - posibil genetice sau biologice" a precizat doctorul.
Totuși, experții au declarat că sunt necesare mai multe studii pentru a stabili cu fermitate legătura.
Îndemnul către medici
Dar ei au îndemnat, de asemenea, medicii să fie atenți atunci când prescriu contraceptive orale combinate femeilor cu riscuri existente de accident vascular cerebral sau un istoric de accident vascular cerebral ischemic.
"Constatările noastre ar trebui să determine o evaluare mai atentă a riscului de accident vascular cerebral la femeile tinere, în special la cele cu factori de risc suplimentari", a declarat Dr. Sezgin.
Cum să alegeți cea mai bună metodă de contracepție
Există numeroase opțiuni de contracepție disponibile dar găsirea celei potrivite poate dura ceva timp.
Lucrurile pe care trebuie să le luați în considerare atunci când decideți ce metodă contraceptivă să utilizați includ frecvența cu care trebuie să o utilizați.
Unele metode, cum ar fi steriletul, au acțiune îndelungată, în timp ce altele trebuie luate în fiecare zi sau utilizate de fiecare dată când aveți relații sexuale, cum ar fi pilula și prezervativele.
De asemenea, metodele hormonale de contracepție pot avea uneori efecte secundare, cum ar fi dureri de cap, stare de rău, schimbări de dispoziție, creștere în greutate, dureri ale sânilori și acnee.
Aceste tipuri pot prezenta un risc „foarte mic” de probleme de sănătate, cum ar fi cheagurile de sânge și cancerul de sân, ceea ce înseamnă că metodele hormonale nu sunt potrivite pentru toată lumea.
În plus, întotdeauna, unele tipuri vor fi mai eficiente decât altele.
Steriletul este considerat a fi eficiente în proporție de 99% în prevenirea sarcinii, la fel ca pilula și plasturele, dacă sunt utilizate corect.
Cu toate acestea, prezervativele se pot rupe uneori, iar metodele precum planificarea familială naturală - urmărirea momentului în care sunteți cel mai fertil și evitarea sexului în acele momente - tind să fie mai puțin eficiente.