Vitamina B6 - tot ce trebuie să știi despre piridoxină. Beneficii, surse și simptomele deficitului

Vitamina B6, cunoscută și sub numele de piridoxină, este o vitamină solubilă în apă care joacă un rol crucial într-o varietate de funcții ale corpului.
Ca parte a grupului de vitamine B, vitamina B6 este esențială pentru menținerea sănătății și a bunăstării generale. O alimentație echilibrată și variată poate asigura cu succes necesarul zilnic de piridoxină.
Descoperă în următorul articol care sunt beneficiile vitaminei B6, simptomele deficienței și cele mai bune surse alimentare pentru a asigura un aport adecvat.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Beneficiile vitaminei B6
Piridoxina îndeplinește numeroase roluri în organism, după cum urmează:
Menținerea unui metabolism eficient
Potrivit National Institutes of Health, vitamina B6 se prezintă sub mai multe forme, inclusiv piridoxină, piridoxal și piridoxamină. Formele biologic active ale vitaminei B6, care îndeplinesc rolul de coenzime, sunt piridoxal 5’-fosfat (PLP) și piridoxamină 5' fosfat (PMP). Acestea sunt implicate în peste 100 de reacții enzimatice din organism. Cele mai multe dintre acestea sunt legate în special de metabolismul proteinelor, dar și de cel al grăsimilor și carbohidraților, ceea ce face vitamina B6 esențială pentru funcția celulară normală.
De asemenea, conform NourEldin R. Abosamak și Vikas Gupta în articolul „Vitamin B6 (Pyridoxine)”, vitamina B6 este implicată și în procesele de glicogenoliză și gluconeogeneză, mecanisme prin care organismul extrage sau sintetizează glucoză din rezerve, în vederea obținerii de energie.
Menținerea bunei dispoziții și funcțiilor cognitive optime
Potrivit Lizzie Streit în articolul „9 Health Benefits of Vitamin B6 (Pyridoxine)”, vitamina B6 este necesară pentru sintetizarea neurotransmițătorilor precum serotonina, acidul gamma-aminobutiric (GABA) și dopamina, care reglează starea de spirit și emoțiile. Un aport scăzut de vitamina B6 a fost asociat cu un risc mai ridicat de depresie la vârstnici.
Nivelurile adecvate de vitamina B6 sunt asociate, de asemenea, cu îmbunătățirea performanței cognitive și ar putea reduce riscul de declin cognitiv. Piridoxina reduce nivelul de homocisteină din sânge, o proteină legată de dezvoltarea bolii Alzheimer și demenței, descrie Harvard T.H. Chan School of Public Health. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări, deoarece studiile nu confirmă o legătură directă între suplimentarea vitaminei B6 și prevenția acestor boli.
De asemenea, un aport suficient de vitamina B6 ar putea reduce simptomele de iritabilitate și tulburări de dispoziție cauzate de sindromul premenstrual.
Producția optimă de hemoglobină
Vitamina B6 este implicată în producția de hemoglobină, proteina care transportă oxigenul către țesuturi. Deficitul de B6 s-a asociat cu scăderea producției de hemoglobină și anemie, în special la femei de vârstă reproductivă sau însărcinate. Un nivel redus al hemoglobinei are ca rezultat oxigenarea deficitară a țesuturilor și simptome precum oboseală sau lipsă de energie.
Susținerea sănătății cardiovasculare
Bolile cardiovasculare și evenimentele cardiovasculare majore, cum ar fi accidentul vascular cerebral, au fost asociate cu nivelurile ridicate de homocisteină, care afectează funcționarea vaselor de sânge. Prin efectul vitaminei B6 asupra scăderii nivelului de homocisteină, aceasta ar putea contribui la prevenirea afecțiunilor cardiace. Totuși, deși joacă un rol în sănătatea cardiovasculară, dovezile științifice sunt încă insuficiente pentru a demonstra cu certitudine că vitamina B6 reduce riscul de boli cardiovasculare.
Reducerea grețurilor în sarcină
Deși mecanismul prin care acționează nu este deocamdată elucidat, vitamina B6 s-a dovedit utilă în ameliorarea senzației de greață și vărsăturilor în sarcină. Totuși, cere întotdeauna sfatul medicului înainte de a utiliza suplimente alimentare în timpul sarcinii.
Simptomele deficitului de vitamina B6
Deficitul de vitamina B6 poate avea un impact semnificativ asupra sănătății. Totuși, acesta este foarte rar în țările dezvoltate, deoarece vitamina se găsește în numeroase alimente. Deficitul poate apărea, însă, la persoanele cu afecțiuni renale severe, alcoolism, tulburări de absorbție (cum ar fi în boala Crohn, rectocolita ulcerativă) sau anumite afecțiuni genetice (homocisteinuria). Medicamentele pentru tratarea epilepsiei pot cauza deficit de B6 în timp.
Simptomele deficitului de B6 pot varia de la ușoare la severe și pot include următoarele:
Oboseală și slăbiciune – deoarece vitamina B6 joacă un rol important în producerea de energie și formarea globulelor roșii;
Iritabilitate și modificări ale dispoziției – pentru că aceasta este implicată în sinteza neurotransmițătorilor, lipsa vitaminei B6 poate duce la tulburări de dispoziție, iritabilitate și poate favoriza depresia;
Probleme cognitive – deficitul de vitamina B6 poate provoca confuzie, pierderi de memorie și dificultăți de concentrare;
Modificări dermatologice și ale limbii – cum ar fi glosită (inflamația limbii), cheilită (crăpături ale buzelor și colțurilor gurii), dermatită seboreică (descuamarea scalpului);
Sistem imunitar slăbit – persoanele cu niveluri scăzute de vitamina B6 pot fi mai susceptibile la infecții;
Anemie – deoarece este implicată în producerea de hemoglobină, proteina din globulele roșii care transportă oxigenul, deficiența poate favoriza un tip de anemie cunoscut sub numele de anemie microcitară, care se caracterizează prin celule roșii mai mici decât cele normale.
În cazuri extreme, deficiența de vitamina B6 poate duce la neuropatie periferică, o afecțiune care provoacă leziuni ale nervilor, ducând la simptome precum furnicături sau amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor.
Este important să nu te diagnostichezi singur cu deficitul de vitamina B6, deoarece simptomele sunt comune cu cele ale multor alte tulburări sau afecțiuni. Dacă recunoști aceste manifestări, adresează-te medicului pentru investigații.
Doza zilnică recomandată de vitamina B6
Cantitatea de vitamina B6 de care avem nevoie zilnic depinde de factori precum vârsta, sexul și stadiul de viață. Conform ghidurilor NIH, aportul zilnic recomandat de vitamina B6 pentru majoritatea adulților este:
Copii 1-8 ani: 0,5-0,6 mg;
Copii 9-13 ani: 1 mg;
Adolescenți 14-18 ani: 1,2-1,3 mg;
Adulti 19-50 ani: 1,3 mg;
Adulți peste 50 de ani: 1,7 mg pentru bărbați, 1,5 mg pentru femei;
Femei însărcinate: 1,9 mg;
Femei care alăptează: 2,0 mg.
O alimentație echilibrată și variată poate asigura cu succes aceste doze. Spre exemplu, 1 banană și o porție de piept de pui (85 g) asigură un total de 1,3 mg vitamina B6.
Necesarul de vitamina B6 poate fi mai mare la persoanele cu anumite afecțiuni, cum ar fi tulburările de malabsorbție, boala cronică de rinichi, afecțiuni autoimune (boala Crohn, rectocolita ulcerativă, boala celiacă), dependența de alcool sau anumite medicamente care interferează cu metabolismul vitaminei B6 (de exemplu, medicamentele antiepileptice). În aceste cazuri, alimentația nu este suficientă pentru a asigura un aport optim de B6, iar specialistul poate recomanda un supliment potrivit.
Surse alimentare de vitamina B6
Din fericire, vitamina B6 se găsește într-o mare varietate de alimente, ceea ce face ușoară satisfacerea necesarului zilnic prin dietă. Unele dintre cele mai bune surse alimentare de vitamina B6 includ:
Carne de pasăre, ouăle și peștele: Puiul, ouăle, curcanul și peștele precum somonul și tonul;
Cereale integrale: Orezul brun, ovăzul și grâul integral, precum și alimente derivate, cum ar fi pâinea integrală;
Legume și fructe: Majoritatea fructelor și legumelor furnizează cantități importante de vitamina B6. Printre cele mai bogate surse se numără cartofii, spanacul și alte legume cu frunze verzi, bananele, avocado și pepenele verde;
Leguminoase boabe: fasolea.
Contraindicațiile suplimentelor cu vitamina B6
Așa cum prezintă NourEldin R. Abosamak și Vikas Gupta în articolul „Vitamin B6 (Pyridoxine)”, suplimentele cu doze mai mari de 5 mg de vitamina B6 trebuie evitate de către persoanele aflate sub tratament cu levodopa (utilizat în boala Parkinson).
De asemenea, istrarea suplimentelor cu B6 este contraindicată persoanelor cu hipervitaminoză B6, din cauza riscului de toxicitate, asociată cu apariția neuropatiei.
istrarea suplimentelor cu B6 în sarcină și alăptare se efectuează doar la recomandarea medicului.
Prin urmare, vitamina B6 are multiple roluri în organism. Din fericire, o alimentație variată poate asigura cu succes necesarul zilnic. Persoanele din categoriile aflate la risc de deficit trebuie să acorde, însă, o atenție sporită acestei vitamine.