Acord semnat între China și Rusia pentru construcția unei centrale nucleare pe Lună, înaintea americanilor. Cui folosește

China și Rusia au semnat un acord pentru construirea unei centrale nucleare pe Lună, un proiect care ar urma să furnizeze energie pentru o Stație internațională de cercetare lunară (ILRS) dezvoltată în comun.
Stația ar trebui să fie funcțională până în 2036.
Un memorandum de cooperare semnat de ambele națiuni săptămâna trecută a pus bazele construirii unui reactor lunar, un element crucial pentru susținerea prezenței umane pe Lună - un obiectiv pe care atât China, cât și Statele Unite speră să îl atingă, dar separat.
Alegeri 2025
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
12:03
George Simion a contestat la CCR rezultatul alegerilor prezidențiale, după o serie de acuzații pentru care nu a adus dovezi
istrația spațială națională din China și agenția spațială rusă Roscosmos au semnat acordul în timpul unei vizite la Moscova a președintelui chinez Xi Jinping.
"Centrala rusă va fi o contribuție importantă la proiectul Stației Internaționale de Cercetare Lunară", a transmis Roscosmos într-o declarație joia trecută, conform scmp.com.
Cu proiectul ILRS, China și Rusia intenționează să stabilească o bază de cercetare permanentă la polul sud al Lunii, până în 2030, pentru a efectua cercetări spațiale și a testa tehnologii pentru stabilirea unei prezențe umane pe termen lung pe Lună, a menționat Roscosmos, adăugând că 13 țări s-au alăturat proiectului.
Potrivit Kremlinului, memorandumul a fost unul dintre cele câteva zeci de acorduri încheiate în timpul negocierilor purtate săptămâna trecută la Moscova între Xi și omologul său rus, Vladimir Putin.
Statele Unite au, de asemenea, planuri de a construi o bază lunară cu o centrală nucleară.
NASA și Departamentul american al Energiei au lucrat la proiectul de energie de suprafață prin fisiune, despre care americanii susțin că ar deschide calea pentru baze durabile pe Lună și Marte.
Misiunile spațiale actuale, inclusiv lansările cu echipaj și stațiile spațiale orbitale, se bazează pe panouri solare pentru energie.
Fiecare zi și noapte lunară durează aproximativ 14 zile terestre, iar unele zone ale Lunii sunt acoperite de umbre permanente, ceea ce face ca aprovizionarea cu energie stabilă și constantă să fie o necesitate pentru viitoarele baze lunare.
Se preconizează că centralele nucleare proiectate de China și SUA vor produce aproximativ 40 de kilowați de energie electrică timp de un deceniu, ceea ce, potrivit NASA, este echivalent cu energia utilizată de 33 de gospodării americane.
Războiul tehnologiilor
Un studiu realizat de inginerii nucleari de la China National Nuclear Corporation a constatat că reactorul proiectat de Nasa ar fi putut avea o problemă critică, ceea ce ar fi putut face ca acesta să fie mai puțin eficient din punct de vedere al consumului de combustibil decât reactorul chinez. Reactorul ar putea avea, de asemenea, o durată de viață mai scurtă din cauza "umflării" combustibilului.
Cercetătorii au declarat că descoperirile au contribuit la dezvoltarea reactorului lunar al Chinei, care a împrumutat, de asemenea, idei de la un proiect sovietic, adăugând că obiectivul era de a depăși reactorul NASA.