Parcul Drumul Taberei – tot ce trebuie să știi despre istoria acestui spațiu verde iubit de bucureșteni

Parcul Drumul Taberei este un spațiu verde îndrăgit de bucureșteni, cu o istorie fascinantă ce datează din perioada interbelică. Află tot ce trebuie să știi despre acest parc emblematic din Sectorul 6, atracțiile sale și evenimentele sale.
Parcul Drumul Taberei se află în Sectorul 6 al Capitalei și este cel mai întins din cartierul Drumul Taberei și printre cele mai frumoase parcuri din București.
Se află în spațiul mărginit de Strada Brașov la est, Bulevardul Drumul Taberei în sud și nord și de Strada Târgu Neamț la vest. Parcul are o suprafață de 30 de hectare.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Parcul Drumul Taberei - descriere și istoric
Drumul Taberei este un cartier situat în sud-vestul Bucureștiului, în Sectorul 6, iar istoria lui se leagă de Revoluția de la 1821. Aici, Aurel Vlaicu, care, la 17 iunie 1910, a efectuat primul său zbor cu avionul proiectat și construit de el însuși.
În anii ’60, pe locul fostelor piste ICAR a fost amenajat un parc destinat locuitorilor cartierului aflat în plină dezvoltare. Inițial, acesta a fost cunoscut sub numele de Parcul Moghioroș, întinzându-se pe aproximativ 30 de hectare. Încă de la început, parcul a inclus un lac artificial, un teatru de vară pentru copii și un ștrand format din trei bazine, fapt care i-a adus supranumele neoficial de „Trei ligheane” printre localnici.
Denumirea inițială a parcului a fost aleasă în perioada comunistă, în onoarea lui Alexandru Moghioroș, un lider important al Partidului Comunist Român. Fiu de țărani maghiari din Transilvania, acesta a avut un rol-cheie în procesul de colectivizare a agriculturii, fiind unul dintre cei care au ordonat arestarea țăranilor înstăriți considerați „chiaburi”.
Înainte de 1989, numele lui Alexandru Moghioroș era vizibil în cartier, având atât o stradă, cât și o piață care îi purtau numele, iar în parc fusese amplasat chiar și un bust al său. După Revoluție, aceste denumiri au fost schimbate: strada a devenit Strada Brașov, piața a fost redenumită în Piața Sergiu Celibidache, iar parcul și-a primit numele actual – Parcul Drumul Taberei. Bustul lui Moghioroș a fost înlăturat, iar parcul a trecut prin mai multe modernizări, devenind unul dintre cele mai îndrăgite spații verzi din Sectorul 6.
Astăzi, Parcul Drumul Taberei este cel mai mare parc din Sectorul 6, cu o suprafață de 114,811 metri pătrați. În centru are un lac artificial cu o suprafață de 1,2 hectare și adâncimea de un metru, însă pe timp de iarnă, acesta este secat.
Originea Parcului Drumul Taberei este strâns legată de dezvoltarea cartierului cu același nume, în centrul căruia este situat. Parcul a fost amenajat în anii '60, odată cu primele construcții din viitorul cartier Drumul Taberei, fiind desemnat principalul spațiu verde destinat locuitorilor din zonă. La acea vreme, acesta deservea o populație de aproximativ 60.000 de persoane.
În 1976, în incinta parcului a fost construit un ștrand format din trei bazine, cunoscut sub numele de „Trei Ligheane”. Acesta putea găzdui până la 2.500 de persoane. Pământul excavat pentru realizarea lacului din parc a fost folosit pentru a construi un deal artificial în jurul ștrandului și în partea de sud a parcului. În prezent, acest ștrand funcționează sub denumirea Magic Summer Waves și este istrat de o companie privată, conform Wikipedia.
Începând cu luna mai 2013, parcul a intrat într-un amplu proces de modernizare și renovare, finalizat în 2015. Lucrările au fost însoțite de controverse legate de adaptarea proiectului la structura existentă a parcului. În 2019, a fost inaugurată cea mai recentă atracție a parcului – serele cu plante exotice.

Ce poți vedea în Parcul Drumul Taberei
Fie că ești în căutarea unui plimbare romantică în aer liber, Parcul Drumul Taberei este alegerea perfectă pentru toată lumea.
Lacul
Parcul Drumul Taberei are un lac artificial realizat dintr-o cuvă de beton impermeabil. Lacul este împărțit în două tronsoane separate de un podeț de beton. În primul tronson se află un debarcader folosit pentru plimbări cu hidrobiciclete, iar lacul este folosit și pentru organizarea unor evenimente culturale, precum proiecții de filme vizionate din ambarcațiuni. Suprafața lacului este de 1,18 hectare, iar adâncimea maximă atinge 1,30 metri. În mijlocul acestuia se află o fântână arteziană în stil brutalist, una dintre emblemele parcului. De asemenea, pe lac a fost construită o peninsulă care susține pilonul principal al Podului Bengaules, un element distinctiv al parcului și al cartierului.
Amfiteatrul
În cadrul lucrărilor de modernizare din perioada 2013-2015, a fost construit un amfiteatru menit să înlocuiască fostul teatru de vară pentru copii. Aici au loc festivaluri, concerte și proiecții cinematografice, fiind cunoscut în special pentru evenimentul „Cinema sub Stele”.
Unele dintre principalele atracții ale parcului sunt serele, unde vizitatorii pot veni să vadă plante exotice. În plus, parcul dispune de terenuri de sport cu suprafață sintetică modulară (cele de baschet și volei), iar cel de handbal are o suprafață de tartar. Lângă acestea există și un teren de fotbal.
Aici este locul în care se organizează celebrul târg de Crăciun West Side Christmas Market, iar vara, pe scena-amfiteatru au loc diferite spectacole și teatru pentru copii.
Evenimente în Parcul Drumul Taberei
Primăria Sectorului 6 organizează o nouă ediție a festivalului West Side Flower Fest în Parcul Drumul Taberei care va avea loc în perioada 30 mai – 1 iunie.
Anul trecut, festivalul a atras peste 150.000 de vizitatori, care au irat cele 21 de grădini tematice amenajate special pentru această ocazie.
„Timp de trei zile, Parcul Drumul Taberei și Bd. Drumul Taberei se vor transforma într-un spațiu plin de culoare, arome și experiențe inedite. Expozanți din domeniul floral, artiști și locuitori din Sectorul 6 și din întregul București vor fi prezenți pentru a celebra frumusețea naturii”, au declarat reprezentanții Primăriei Sectorului 6.
Evenimentul va reuni meșteșugari, producători locali, artiști artizanali și comercianți atent selectați.
„Selecția expozanților este esențială pentru calitatea festivalului. Anul trecut, am ales 100 de comercianți cu produse atent alese, iar și în acest an vom menține același standard ridicat”, au precizat organizatorii.