Cristian Pîrvulescu: În București avem cea mai spectaculoasă prezență din ‘96. Să ne așteptăm la o contestare a rezultatului

×
Codul embed a fost copiat

Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit la Știrile Pro TV despre prezența la alegerile prezidențiale, inclusiv diferențele dintre mediul urban și rural, impactul votului din diaspora și cum influențează acest ritm rezultatul final.

Oana Andoni: Am văzut o prezență mult mai mare decât la primul tur, cu un vot în mediul urban aproape dublu față de cel din mediul rural, cu prezență impresionantă în diaspora. Ce concluzii putem trage de aici?

Cristian Pîrvulescu: Ceea ce este spectaculos este prezența din diaspora care depășește toate recordurile. Votul din diaspora nu știu cum va fi. Știm cum a fost la primul tur. Unii spun că va fi puțin diferit de ceea ce am văzut la primul tur. Oricum, este evident că oamenii din diaspora, ca și cei din țară, pentru că peste tot mobilizarea a fost exemplară, consideră că sunt alegeri cruciale din motive diferite, dar cruciale. Pentru că viitorul României se hotărăște acum. Și nu este o vorbă în vânt. Pur și simplu România e la un moment de cotitură când are de ales între două căi: Merge spre vest sau merge spre est. Vom vedea de ce atât de mulți în zona urbană. În primul rând, pentru că zona rurală s-a împuținat demografic. Gândiți-vă că din cei 1,5 milioane de alegători din diaspora, majoritatea proven zona rurală. Au migrat foarte mult și o să vedeți că județe precum Vaslui sau Satu Mare sunt județe cu o migrație foarte mare. În țară prezența este bună, este undeva la 54% în momentul de față, cu cinci procente mai bună decât era la sfârșitul alegerilor în urmă cu 2 săptămâni. În diasporă sunt încă opt procente care vor conta enorm de mult. Vedem că zona rurală se mobilizează, însă mult mai puțin în sud. Și nu numai din cauza migrației, ci cred că dezinteresul aleșilor locali în a sprijini unul sau altul dintre candidați a contat. Pentru că vorbim de rețele ale partidelor politice tradiționale, care își mobilizează și ele electorii. Totuși, scorurile sunt peste tot bune. Abia după ora 21:00 o să putem să facem ceva mai multe comentarii decât acum.

Prezență spectaculoasă în București

Oana Andoni: Mai sunt aproape 2 ore până la închiderea urnelor. Vă așteptați să se mențină acest ritm?

Cristian Pîrvulescu: Oricum este spectaculos. Deci cred că ne apropiem de rezultatul din al doilea tur de acum aproape 11 ani, din 2014, când au fost 64%. Ne apropiem serios de acel rezultat. În general, prezența a fost bună. Acum, pe seară, am văzut că în București este o întreagă mișcare spre secțiile de vot. Deci mă aștept ca în București lucrurile să meargă bine. Eu cred că în București avem cea mai spectaculoasă prezență din ‘96 încoace. Deci nu s-a mai întâmplat de mult ca bucureștenii să se mobilizeze așa și este un semnal pe care îl transmit. L finalul zilei o să vedem și cum s-a votat, dar s-au mobilizat pentru că au considerat că merită să se mobilizeze, că fiecare vot contează.

Citește și
prezenta 21
LIVE TEXT| Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Nicușor Dan a câștigat în fața lui George Simion, în țară

Oana Andoni: Cum credeți că influențează această prezență rezultatul votului?

Cristian Pîrvulescu: În primul rând, prezența din țară va conta. Ne așteptăm ca în diasporă votul să fie mult mai echilibrat. Inițial credeam că în țară rezultatele vor fi foarte strânse și votul din diasporă va departaja. Acum ne gândim că poate situația evoluează din cauza prezenței mari în zona urbană, într-o altă direcție. Oricum, faptul că femeile au votat în mai mare măsură decât bărbații este iarăși încurajator, pentru că există o diferență semnificativă de viziune politică între femei și bărbați. Votul va exprima clar diferențele sociale, educaționale, regionale dintre români. O să vedem că zona din vest va vota diferit față de zona din est. Vom vedea că orașele votează diferit față de zona rurală, dar și față de orașele mici, pentru că oamenii trăiesc în medii diferite, au interese diferite și au viziuni diferite.

Posibile contestații ale rezultatului

Oana Andoni: Ambele tabere par să se fi mobilizat, dacă diferența va fi foarte mică între cei doi candidați, ne așteptăm la o contestare a rezultatului? Sunt pregătite autoritățile să explice și să vină cu dovezi că votul nu a fost viciat? Ne putem aștepta și la o renumărare a voturilor - la o diferență de mii de voturi?

Cristian Pîrvulescu: Eu cred că o să ne așteptăm la o contestare, oricare ar fi diferența. Deja de câteva zile auzim niște contestații legate de votul din anumite zone din diaspora, zone care cu siguranță vor conta în egală măsură. Mă gândesc la Republica Moldova, spre exemplu, care unde iarăși a fost o mobilizare extraordinară. Moldovenii care nu se consideră partea diasporei, cei din Republica Moldova au depășit 150.000 în condițiile în care în urmă cu 2 săptămâni era undeva la 80 și ceva de mii. Deci o mobilizare extraordinară, pentru că și pentru ei contează.

Oana Andoni: De ce credeți că românii din Moldova au bătut și un record de participare? Credeți că a jucat un rol frica de Rusia?

Cristian Pîrvulescu: Cu siguranță știu mai bine decât știm noi, cei din România, ce înseamnă Rusia și ne transmit și un semnal. Dar pentru Moldova mai e un lucru important: vor avea alegeri parlamentare în septembrie, pe 28 septembrie. După alegerile prezidențiale de anul trecut, în care Rusia a intervenit într-o altă manieră decât în România, pe 24 noiembrie, dar destul de puternic, se tem foarte tare că alegerile actuale din România ar putea să însemne, de exemplu, dacă se schimbă direcția, o condamnare a Moldovei la un guvern anti-european. Cei pe care i-ați văzut erau cetățeni români. Erau deci oameni care sperau ca Moldova să se integreze cât mai repede în Uniunea Europeană și prin această integrare să putem să ne apropiem din ce în ce mai mult până la realizarea unei uniuni efective. Nu putem să-i obligăm cum vor unii dintre candidați. Trebuie să-și dorească ei și trebuie să își dorească cât mai mulți cu putință. De asta au făcut-o și vorbim de un număr foarte mare, care echilibrează oarecum raportul cu diaspora. Sunt 1.000.000 de moldoveni care au cetățeni română. Cred că foarte mulți din cei care au votat în diaspora sunt, de asemenea, moldoveni cu cetățenie română. Cei pe care i-am văzut acum sunt cei care au votat în Republica Moldova, dar mulți dintre aceștia se află, ca și românii, la muncă în străinătate.

Provocările post-electorale în România

Oana Andoni: Ce se va întâmpla de luni în România cu oamenii care au votat, cu cel care va pierde? Pentru că, indiferent în ce tabără se vor afla, vor fi milioane de oameni furioși.

Cristian Pîrvulescu: Eu sper să nu fie furioși, sper să înțeleagă. E foarte greu să găsești consensul. După o campanie în care lucrurile au fost atât de divizate, iar unii au vrut să le divizeze foarte mult, s-au lansat atacuri inclusiv împotriva corespondentei dumneavoastră de la Bruxelles. Am văzut-o o destul de mare tensiune în ceea ce privește presa. Poate că se depășește acest moment, dar fisurile există, aceste fisuri există de multă vreme. România este divizată de 35 de ani. Din când în când și-a găsit un numitor comun. Sper ca viitorul președinte să aibă înțelepciunea să depășească aceste momente și să creeze cât mai multe posibilități de unire a românilor, de armonizare a situației. Dar nu va fi simplu, pentru că rău a fost deja făcut, iar cei care sunt foarte dependenți de rețelele sociale vor rămâne în continuare dependenți de rețelele sociale și vor continua să creadă în teoriile conspiraționiste care au contribuit în ultimii ani atât de mult la divizarea societății noastre.

Oana Andoni: Ce credeți că trebuie făcut și de către cine pentru a nu se ajunge la o escaladare a aceastor tensini?

Cristian Pîrvulescu: Pentru a nu se ajunge la o escaladare, e nevoie de o cooperare între toate forțele politice responsabile. Suntem într-o situație economică destul de complicată. Vom avea nevoie de un guvern care să rezolve problemele economice. Riscăm o criză gravă, mai ales din cauză că deficitul bugetar a crescut, iar după noiembrie, după anularea alegerilor din decembrie, situația s-a complicat și mai mult. Dar dincolo de asta, avem nevoie de o societate care să se deschidă, să încercăm pe cât posibil, să comunicăm cu cealaltă parte a societății. Fisurile nu sunt de-a zile. În 1990, acum mai bine de 35 de ani, erau unii care strigau ”nu ne vindem țara”. Era ianuarie 1990. Ei sunt și astăzi printre noi. Îi vedem și astăzi făcând declarația. În 1990 s-a votat pe 20 mai. S-a votat masiv, a fost 85% dintre români prezent și s-a votat într-o anumită direcție. Apoi lucrurile s-au redresat încetul cu încetul. Va fi foarte greu să vindecăm rănile acestea care s-au acumulat în timp. Eu cred că ne facem iluzii dacă credem că le vom vindeca peste noapte. Dar dacă avem conducători înțelepți, măcar nu le vom adânci. 

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO Peformanța reușită de Bernadette Szocs
GALERIE FOTO Peformanța reușită de Bernadette Szocs
Citește și...
Alegeri prezidențiale 2025, turul 2, în diaspora. Cea mai mare prezență din istorie. Au votat peste 1,6 milioane de români
Alegeri prezidențiale 2025, turul 2, în diaspora. Cea mai mare prezență din istorie. Au votat peste 1,6 milioane de români

Procesul de votare pentru turul doi al alegerilor prezidențiale 2025 s-a încheiat. În cele trei zile s-a înregistrat o prezență record la vot în străinătate, după ce au votat peste 1,6 milioane de români.

LIVE TEXT| Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Nicușor Dan a câștigat în fața lui George Simion, în țară
LIVE TEXT| Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Nicușor Dan a câștigat în fața lui George Simion, în țară

Alegeri prezidențiale 2025. Duminică, 18 mai, românii merg la urne pentru a-și exprima votul pentru alegerea președintelui României. În turul doi al alegerilor prezidențiale au ajuns candidații George Simion și Nicușor Dan.

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Până la ora 21:00 au votat 11,6 milioane de alegători, adică 64,72%
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Până la ora 21:00 au votat 11,6 milioane de alegători, adică 64,72%

Alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Până la ora 21:00 au votat, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, 11.641.866 de alegători, potrivit datelor Autorității Electorale Permanente.

Cozi la secțiile de votare din țară. Studenții au mers la urne de la primele ore: „Astăzi votăm pentru educație”
Cozi la secțiile de votare din țară. Studenții au mers la urne de la primele ore: „Astăzi votăm pentru educație”

S-au format cozi la multe secții de votare din campusurile studențești, din apropierea birourilor și ansamblurilor rezidențiale. Oamenii s-au așezat, cu încredere, la rând. La aceste alegeri se poate vota și în afara localității de reședință.

Omul lui Tusk, favorit pentru președinția Poloniei. Simion a promis că îi va face zilnic campanie contracandidatului Nawrocki
Omul lui Tusk, favorit pentru președinția Poloniei. Simion a promis că îi va face zilnic campanie contracandidatului Nawrocki

  Este întotdeauna riscant să prezici rezultatul unei alegeri prezidențiale în Polonia, însă șansele îl favorizează pe primarul Varșoviei, Rafał Trzaskowski, scrie Politico.

Recomandări
Curtea Constituțională a validat rezultatul alegerilor prezidenţiale. Nicuşor Dan este președintele României
Curtea Constituțională a validat rezultatul alegerilor prezidenţiale. Nicuşor Dan este președintele României

Judecătorii Curții Constituționale au confirmat şi validat, joi, rezultatul alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025. Astfel, Nicușor Dan este președintele României.

Se caută un Guvern. PSD anunță că vrea ”recunoașterea realizărilor incontestabile ale guvernării din ultimii trei ani”
Se caută un Guvern. PSD anunță că vrea ”recunoașterea realizărilor incontestabile ale guvernării din ultimii trei ani”

PSD a anunțat că ”nu va negocia nimic în privința portofoliilor sau a altor funcții dintr-un viitor guvern”, însă vrea ”recunoașterea realizărilor incontestabile ale guvernării din ultimii trei ani”, adică ale premierului Marcel Ciolacu.

 

Rușii cer un nou președinte în Ucraina pentru a putea semna memorandumul privind viitoarea pace: ”Nu mai e legitim”
Rușii cer un nou președinte în Ucraina pentru a putea semna memorandumul privind viitoarea pace: ”Nu mai e legitim”

Poporul Ucrainei trebuie să aleagă un nou preşedinte în locul lui Volodimir Zelenski pentru ca Moscova să poată să semneze un memorandum cu Kievul privind viitoarea pace.