Vișine - superfructul acrișor cu beneficii și proprietăți pentru sănătate. De ce să le consumi și ce trebuie să știi

Vișinul este un arbore fructifer recunoscut pentru fructele sale acrișoare. Vișinele sunt folosite în deserturi, dulcețuri și chiar tratamente. Fructele sunt bogate în antioxidanți, vitamine și minerale care aduc multiple beneficii pentru sănătate.
Vișinul (Prunus cerasus) este un arbore fructifer din familia rozaceelor, cultivat pentru fructele sale acide.
Este mai mic decât cireșul și are frunze lucioase, dințate pe margine, cu flori albe. Fructele sunt acrișoare-dulci, foarte populare în deserturi, produse de patiserie, băuturi alcoolice, gemuri, dulcețuri sau consumate ca atare. Vișinele contribuie la întârzierea procesului de îmbătrânire și ajută la ameliorarea bolilor renale, printre altele. Iată tot ce trebuie să știi despre vișine.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Cum arată și ce gust au vișinele
Copacii de vișin sunt mai mici decât cei de cireș și rar depășesc 5 metri înălțime. Aceștia sunt arbori decumbenti și au frunze simple cu margini zimțate. Frunzele sunt dispuse alternativ pe tulpini și au o pereche de glande caracteristice la baza lamelor de frunze.
Coaja este de culoare maro-gri și prezintă lenticele orizontale proeminente (deschideri asemănătoare porilor). Florile decorative, de culoare albă sau roz, au cinci petale și numeroase stamine.
Fructul este o drupă cărnoasă (fruct cu sâmbure) și are o formă rotundă sau oblată. Fiecare fruct este atașat de o codiță lungă. Conținutul ridicat de acid al vișinelor le conferă gustul caracteristic acrișor.
Beneficii pentru sănătate
Vișinele pot aduce multe beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea funcției cognitive, protejarea celulelor de stresul oxidativ și inflamație, și îmbunătățirea duratei și calității somnului.
Vișinele au niveluri ridicate de compuși (antioxidanti și antiinflamatori) precum polifenoli și carotenoizi, și conțin, de asemenea, vitamina C, magneziu. Pe lângă faptul că sunt un deliciu gustos și răcoritor, vișinele oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Vișinele conțin aminoacizi care sprijină somnul
Vișinele sunt bune pentru susținerea somnului. Aceste micuțe fructe roșii conțin în mod natural melatonină și triptofan, doi aminoacizi care ajută corpul să se relaxeze și să inducă somnolența.
Vișinele sunt bogate în nutrienți
Pe lângă conținutul de antociani, un antioxidant puternic, vișinele sunt pline de alți nutrienți, inclusiv zinc. 220 de mililitri de suc de vișine conține 160 de calorii, 37 de grame de carbohidrați și mai puțin de 2 grame de grăsimi. Dacă preferi vișinele uscate, asigură-te că verifici conținutul de zahăr.
Vișinele ajută la durerea musculară și recuperarea după exerciții
Datorită compușilor lor puternici antiinflamatori și antioxidanți, s-a demonstrat că sucul de vișine este benefic pentru reducerea inflamației cauzate de exerciții fizice intense, sprijinind recuperarea după antrenamente și ameliorând/prevenind durerile musculare, conform unui număr tot mai mare de cercetări în domeniu.
Un meta-studiu din 2021 publicat în International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism a găsit dovezi care susțin cercetările anterioare: consumate înainte și după exercițiile intense, vișinele au un mic efect benefic în scăderea durerilor musculare și beneficii semnificative pentru recuperarea forței musculare, conform realsimple.
Vișinele combat inflamația și stresul oxidativ pentru a preveni bolile cardiovasculare
Datorită proprietăților lor antiinflamatorii și antioxidante, vișinele pot ajuta la protejarea împotriva bolilor cardiovasculare. Un studiu din 2019 publicat în Nutrients a constatat că participanții care au băut 480 de mililitri de suc de vișine zilnic, timp de 12 săptămâni, au observat o activitate crescută de reparare a plasmei comparativ cu un grup de control. De asemenea, rezultatele studiului sugerează că sucul de vișine ajută la scăderea tensiunii arteriale sistolice și a colesterolului LDL (colesterolul „rău”) la adulții vârstnici.

Vișinele pot sprijini sistemul imunitar
Vișinele conțin flavonoide, un grup de pigmenți vegetali care acționează ca antioxidanți și sprijină sistemul imunitar prin combaterea virușilor și bacteriilor. Vișinele sunt în mod deosebit bogate în flavonoide numite antociani. Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin rolul antocianilor în sănătatea sistemului imunitar, conținutul de antociani din vișine poate oferi proprietăți antimicrobiene care ajută la combaterea bacteriilor și infecțiilor.
Vișinele ajută la îmbunătățirea funcției cognitive
Alimentele bogate în antioxidanți și flavonoide sunt excelente pentru creierul tău—și vișinele au niveluri similare de antioxidanți ca și fructele de pădure, un tip de aliment de top pentru sănătatea creierului. Potrivit unui studiu controlat randomizat din 2019 publicat în Food & Function, „consumul zilnic de suc de vișine poate îmbunătăți abilitățile cognitive” cum ar fi învățarea și memoria pe termen scurt, datorită proprietăților sale anti-oxidative și anti-inflamatorii și capacității sale de a reduce hipertensiunea.
Vișinele ajută la combaterea gutei
Guta este o formă de artrită reumatologică cauzată de depunerile de acid uric în serul din articulații și țesuturi. Este o tulburare comună care poate provoca căldură, roșeață, umflături și durere în articulațiile și țesuturile afectate. Persoanele expuse riscului de gută sunt cele cu hipertrigliceridemie, hipertensiune arterială, hiperglicemie și, la femei, colesterol HDL scăzut.
Vișinele conțin antociani, un antioxidant care a demonstrat, în studii, că reduce acidul uric și, astfel, ajută la combaterea gutei. Deși este important să consulți un medic și să urmezi un plan de tratament dacă crezi că suferi de gută, sucul de vișine poate fi un supliment util în tratamentele medicamentoase.
Vișinele pot reduce tensiunea arterială
Studiile indică faptul că băutul regulat de suc de vișine poate reduce tensiunea arterială sistolică și colesterolul LDL. Asigură-te, însă, că discuți cu medicul înainte de a începe să consumi suc de vișine pentru a te asigura că nu va interacționa cu medicamentele pe care le iei și că tensiunea arterială nu este prea scăzută.
Vișinele pot ajuta la pierderea în greutate
Deși nu au fost efectuate încă studii pe oameni, studiile pe animale indică faptul că un consum regulat de vișine reduce grăsimea abdominală, procentul de masă corporală și hiperlipidemia. Cercetătorii cred că acest lucru se datorează antocianilor, antioxidanții găsiți în vișine. Prin ajutorul acordat acestor probleme, s-a concluzionat că „vișinele pot reduce gradul sau traiectoria sindromului metabolic, reducând astfel riscul dezvoltării diabetului de tip 2 și al bolilor cardiovasculare.”
Vișinele echilibrează nivelul zahărului din sânge
Diabetul de tip 2 continuă să reprezinte o preocupare majoră pentru sănătate, cu estimări de 700 de milioane de cazuri până în 2045. Moderarea nivelului de zahăr din sânge este extrem de importantă, deoarece menținerea acestuia la un nivel adecvat ajută la prevenirea bolii. Un studiu a descoperit că antocianii cresc sensibilitatea la insulină, pierderea acesteia ducând la diabet și alte probleme metabolice.
Vișinele reduc, de asemenea, hemoglobina A1c (cantitatea de zahăr care se atașează de hemoglobina ta). Niveluri mari de A1c sunt un indicator al diabetului. Cercetările continuă în acest domeniu, dar studiile de până acum sunt promițătoare.
Contraindicații ale consumului de vișine
Deși vișinele au o mulțime de beneficii pentru sănătate, există și câteva posibile efecte secundare de care trebuie să fii conștient. În cazuri rare, vișinele pot cauza disconfort gastric și diaree, în special la persoanele sensibile la sorbitol. Sorbitolul este un alcool de zahăr pe care plantele îl produc în mod natural, iar consumul excesiv sau sensibilitatea la acesta poate provoca tulburări gastrointestinale.
Un alt efect secundar de care trebuie să fii atent este creșterea în greutate legată de zahăr. Deoarece majoritatea caloriilor din sucul de vișine provin din zahăr, este important să limitezi aportul la cantitatea necesară pentru a obține beneficiile pentru sănătate. Dacă ești îngrijorat de conținutul de zahăr, ia în considerare să iei un supliment sub formă de capsule, în loc să consumi suc sau fructe, conform RealSimple.
Vișinele conțin substanțe sedative, precum melatonina și triptofanul, care, spun unii, pot intensifica efectele medicamentelor cu efecte similare. Dacă urmezi un tratament medicamentos, discută cu medicul tău înainte de a încorpora cireșele acrișoare în dieta ta regulată, fie sub formă de suc, fructe sau suplimente.