Elevii vor putea semnala abuzuri și probleme în școală prin „butonul roșu”. Reclamațiile vor fi anonime
Elevii vor avea în curând la îndemână o unealtă prin care vor putea sesiza orice problemă au la școală.
Denumit „butonul roșu”, sistemul le va permite să facă reclamații anonime despre orice, de la cazuri de violență, până la consum de droguri. Ordinul legat de acest mecanism a fost semnat și urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.
Butonul roșu va fi un spațiu online, unde elevii vor putea face reclamații în mod anonim. Acum, mulți nu vorbesc, de frica urmărilor.
Bianca Hoisan, director adjunct Liceul „Alexandru Domșa” Alba Iulia: „Foarte mulți se tem să spună cu ce se confruntă în mediul școlar. Poate chiar sunt amenințați. Vorbim de situații de bullying care îi pun pe anumiți copii într-o situație inconfortabilă și ei trebuie să spună cuiva, pentru situații cu droguri în școli.”
Unii elevi sunt nemulțumiți și de cadrele didactice și de multe ori nu spun ce problemă au pentru că nu au încredere că situația se va rezolva.
Redai David Vlad, vicepreședinte Consiliul Județean al Elevilor Cluj: „O să dea curaj la elevii care probabil nu o să aibă curajul necesar să zică la un profesor sau părinților de situația care se întâmplă la școală. Faptul că este anonim este foarte bine.”
La Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca funcționează deja un buton roșu, sub forma unui formular prezent pe site-urile câtorva facultăți. Reclamațiile ajung la fiecare decanat în parte, iar dacă problema nu poate fi rezolvată, este trimisă spre rectorat.
Adrian Petrușel, rector UBB: „Pot fi tot felul de sesizări. Plângeri care vizează întârzieri a unor procese, a unor cereri, vizează discriminare ori faptul că anumite proceduri pot fi incorecte.”
Sistemul care urmează să fie implementat la nivel național va putea fi folosit inclusiv de profesori sau de personalul istrativ. În ce fel va funcționa, dacă va fi vorba despre o căsuță de email sau de un formular online, se va stabili ulterior.