Structura Evaluării Naționale s-ar putea schimba. Examenul de la final de gimnaziu ar putea include acum 5 discipline
200 de mii de elevi care termină clasa a șaptea îşi fac acum calcule cu un examen de final de gimnaziu care ar putea include cerințe din 5 discipline.
Reacția experților în educație și a multor părinți a fost pozitivă spune ministrul Daniel David pentru că dificultatea subiectelor de română și matematică ar fi mai scăzută, iar timpul de lucru același.
Noua structură a evaluării naționale ar trebui să urmeze modelul z și pe cel italian, unde testarea parcurge mai multe materii, dar exercițiile sunt mai ușoare, ca la noi.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
În România sunt diferențe majore între școli. Aşadar avem nevoie de o testare completă, cum este Evaluarea Naţională, dar din mai multe materii învăţate de a lungul anilor, cum ar fi ştiinţe sau limbi străine, pentru cultura generală a elevului, care acum, din păcate lipseşte.
Daniel David, ministrul Educației: ”Vă rog să vă uitați la modelul din Franța și din Italia. O să ai un test standardizat cu subteste, care acoperă discipline diferite. Asta nu înseamnă că vei avea testul și disciplină, că în momentul ăla ai complicat lucrurile. Eu cred că se poate și în România. În Italia, iarăși îți fac recomandări pe baza rezultatelor pe care le ai”.
Oricum, pentru elevii români crescuți în Italia, examinarea de aici, tot la 15 ani, e mult mai stufoasă.
Daniela Ducu, profesor de italiană: ”Mulți au simțit că o trecere dificilă de la sistemul italian la sistemul românesc, de multe ori s-a întâmplat ca acești copii să fie încadrați într-un an inferior vârstei, pentru că aveau nevoie să recuperez la noi”.
Raționamentul e că, după 9 ani de școală, un examen din numai două materii nu surprinde în niciun fel ce știe elevul, iar presiunea e oricum uriașă ca și cum miza ar fi totul sau nimic, și ar fi în joc însuși viitorul copilului.
O asemenea mișcare i-ar responsabiliza și pe profesorii care au uitat să-și facă datoria în clasă, inclusiv în anii terminali, fără să folosească drept scuză faptul că disciplina lor nu e de examen.
Pe de altă parte, ideea că în probe ar apărea și cerințe din mai multe materii provoacă reacții contrare din partea părinților.
Iuliana Constantinescu, Reprezentant Părinți: ”Cei mai mulți sunt îngroziți că vor fi nevoiți să își dubleze sau tripleze eforturile financiare pentru susținerea pregătirii”.
Ministrul educației a subliniat totuși că diversificarea cerințelor la examen nu ar crește timpul de lucru.