Construirea unei case în marile orașe din țară este un calvar. Eliberarea autorizației poate dura și un an de zile
Să construiești o locuință nu este deloc ușor. Autorizațiile pentru ridicarea unei case durează în unele orașe și un an de zile, din cauza birocrației și a sistemelor învechite pe care le folosesc autoritățile.
Mai mult, locuința trebuie să fie racordată la utilități, iar procedură este și ea de durată!
Procesul de autorizare pentru o construcție nouă durează câteva luni, dar poate depăși un an, în funcție de oraș.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
De exemplu, în Capitală, dezvoltatorii trebuie să aștepte în medie 211 zile pentru a obține autorizația de construire, o procedură ce durează cu aproape 6 luni mai mult decât în alte orașe din țară, cum ar fi Oradea. Dar de ce această întârziere? Unul dintre motive ar fi Planul Urbanistic General al Capitalei care este învechit.
Sistemul nu este complet digitalizat și acest lucru duce la întârzieri în verificarea documentației și eliberarea avizelor necesare.
În schimb, în Oradea procesul durează în medie 53 de zile. Dintre acestea, 38 de zile sunt necesare pentru avizele de la utilități și alte instituții, iar autorizația propriu-zisă este eliberată în 7 zile.
Octavian Haragoș - purtător de cuvânt Primăria Oradea: „Asta datorită sistemului GIS, care simplifică foarte mult întreg procesul. Un sistem care se bazează pe trei servere distincte: un server care conține datele geo-spațiale, un server care conține aplicațiile și un server public."
În contrast, în Iași, dezvoltatorii au nevoie în medie de 382 de zile. Cluj-Napoca înregistrează un timp mediu de 172 de zile. Digitalizarea și actualizarea planurilor urbanistice sunt factori-cheie pentru accelerarea procesului de autorizare.
Ștefan Dumitrașcu, arhitectul șef al Primăriei Sectorului 3 din București: „Avizele și certificatele emise sub formă digitală cu semnătură electronică ajută foarte mult în optimizarea și de ce nu în rapiditatea cu care documentele pot fi emise cât și în corectitudinea și trasabilitatea, verificarea acestora pe parcursul existenței lor”.
Importante sunt și utilitățile, cum ar fi energia ori apa. Dar și aici în unele cazuri racordarea poate să dureze aproximativ un an de zile. Pentru electricitate, cel mai mult așteaptă bucureștenii, iar pentru apă - timișorienii.
Antonela Comșa, reprezentant dezvoltator imobilia]fost membru al Asociației Investitorilor Imobiliari din România:„Cred că o digitalizare și o legislație mai corectă ar ajuta acest proces, în condițiile în care oricum legislația este foarte clară, tu nu poți să recepționezi o clădire dacă ea nu este branșată la utilități și nu o poți utiliza dacă nu este recepționată și atunci riști să o finalizezi și să stai cu o clădire nelocuită”.
Iar ca să intre în posesia unei locuințe în Iași durează cel mai mult transferul de proprietate.