Factorii care au răsturnat votul în turul II. Director INSCOP: Absenţa lui Simion de la dezbateri, a lăsat impresia că fuge

Remus Ștefureac, directorul INSCOP, a declarat marți că prezența record la vot și teama de risc economic au fost decisive în turul doi al prezidențialelor.
Remuş Ştefureac a declarat la Prima News, despre rezultatul turului doi al alegerilor prezidenţiale, că pentru votanţii vârstnici, una dintre cele mai importante teme, tema cheie, este securitatea socială şi economică, iar opţiunea Nicuşor Dan, în contrast cu opţiunea George Simion, a apărut exact în această zonă a securităţii, certitudinii economice şi sociale.
”Până la urmă, proiectul european, proiectul euroatlantic al României înseamnă certitudine, mai puţină incertitudine economică şi, în special, mai puţine riscuri. Un potenţial succes a lui George Simion a fost văzut de cea mai mare parte a alegătorilor din această categorie de vârstă drept o ameninţare, o catastrofă economică şi, evident, aceşti alegători au trecut votul spre Nicuşor Dan”, a precizat Ştefureac.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Ce a făcut diferența între cei doi candidați
El a mai arătat că a fost şi această participare record, pentru ultimele trei decenii, o prezenţă masivă a românilor la vot, inclusiv alegători din categoria PSD, de 60 de ani, care ”au votat împotriva perspectivei unui risc economic, a unei catastrofe economice, poate şi geopolitice pentru România”. Remus Ştefureac a menţionat că şi cei din zona 18-29 ani au votat într-o proporţie mai mare cu Nicuşor Dan.
În privinţa celor care l-au votat pe George Simion, Ştefureac a afirmat că aici vorbim de un public care poate s-a dovedit mai vulnerabil la dezinformări.
”Pe de altă parte, votul pentru George Simion nu îl putem explica doar prin prisma, să spunem, a manipulării, propagandei. Vorbim de o parte importantă a electoratului care provine din zone, să spunem, afectate de sărăcie, zone în care, din păcate, beneficiile aderării la UE nu au ajuns suficient, avuţia naţională nu a fost redistribuită suficient nici în mediul rural, nici în oraşele mici. Vorbim de populaţie ceva mai tânără, dar din oraşele mici, din mediul rural”, explicat sociologul.
Potrivit acestuia, e datoria şi a marilor partide şi a guvernelor viitoare să facă poate ceva mai mult pentru redistribuirea acestor beneficii unice determinate de apartenenţa noastră la Uniunea Europeană şi spre zonele mai puţin favorizate, în care au venit mai puţine investiţii pentru că sunt exact zonele care alimentează bazinele noastre din diaspora. Despre confruntarea de la TV dintre cei doi candidaţi, Remus Ştefureac a declarat că a avut importanţa ei, mai ales că a fost singura.
”Dacă ar fi fost mai multe, sigur, poate că altfel ar fi stat lucrurile. Mai important au fost abstenţele domnului Simion de la alte dezbateri, care au lăsat impresia că fuge până la urmă de o confruntare şi, de asemenea, domnul Simion n-a reuşit să-şi transmită mesajul exact alegătorilor, celor un milion şi jumătate de alegători, chiar mai mult, spre două milioane, de fapt, de alegători, care au venit în plus între cele două tururi. Aceşti votanţi ar fi avut nevoie, până la urmă, să-l audă pe domnul Simion”, a arătat Ştefureac, adăugând că au fost şi gafe de campanie.
”A fost şi o campanie decentă a lui Nicuşor Dan, care a determinat o creştere a încrederii în proiectul domniei tale”, a completat directorul INSCOP.