Facturile la electricitate s-ar putea dubla, în special pentru cei cu un consum redus. Schema de sprijin se elimină în iulie
Vara s-ar putea să ne prindă cu facturi mai mari la electricitate. De la 1 iulie, schema de sprijin pentru plata energiei va fi eliminată, iar toți consumatorii trebuie să fie informați de către furnizori cu privire la noile tarife pe kilowatt.
Pentru unii dintre clienți, în special pentru cei cu un consum redus, facturile s-ar putea dubla. În același timp, specialiștii spun că pe piață ar putea apărea oferte noi.
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a anunțat că toți furnizorii de energie trebuie să trimită până pe 10 iunie o notificare fiecărui client.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Aceasta va cuprinde informații, printre altele, despre încheierea schemei de sprijin și revenirea la prețurile din contract, iar furnizorul trebuie să menționeze cât va plăti consumatorul în continuare.
Corina Murafa, expert energie: „Consumatorii casnici trebuie să se uite, evident, la oferta de preț a furnizorului. Totodată, ar fi de dorit ca ei să consulte site-ul autorității naționale de reglementare în energie unde este un comparator de prețuri între toți furnizorii și să aleagă, evident, furnizorul care are oferta de preț cea mai bună. Mă aștept acum, în condițiile în care vor să cucerească cota de piață din nou, ca să spun așa, să vină și cu oferte de tip o lună gratuit sau o lună la un anumit preț.”
Unele companii de furnizare a energiei electrice au făcut deja publice prețurile din vară. Cele mai multe depășesc cel mai mare plafon de 1,3 lei pe kilowatt din prezent.
De exemplu, unul dintre furnizori anunță între 1,52 lei pe kilowatt și 1,59 în funcție de zona de distribuție.
La alții, prețurile pornesc de la 1 leu și 21 de bani și depășesc 1 leu și 61 de bani pe kilowatt. Dacă acum o factură pentru 90 de kilowați consumați este în jur de 61 de lei, peste două luni ar ajunge aproape dublu: între 108 și 144 de lei, în funcție de prețul kilowattului.
În schimb, pentru 310 kilowați, facturile pot scădea cu 38 de lei sau crește cu peste 100. Totul depinde de contractul pe care îl aveți cu furnizorul de energie.
Prețurile, anunțate pe 1 aprilie, rămân în continuare cele mai mici la compania de stat, până la 1 leu, cu mici diferențe în funcție de zonă. De asemenea, fostul guvern a anunțat măsuri de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, însă nu se știe dacă viitorul executiv le va prelua.