Ministerul Mediului depune plângere penală împotriva celor care cereau bani pentru înscrierea în „Rabla pentru tractoare”
Ministerul Mediului a depus plângere penală împotriva unor indivizi care cereau bani în schimbul înscrierii în programul „Rabla pentru tractoare”.
Aceștia își făceau reclamă pe rețelele de socializare. „Rabla pentru tractoare” va începe luni de la 10 dimineața.
Prin intermediul acestor conturi de pe rețelele sociale, respectivii solicitau diferite sume de bani în schimbul înscrierii în program.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Mircea Fechet, ministrul Mediului: „O să depun plângere penală împotriva celor care încearcă să păcălească potențialii beneficiari promițându-le că îi pot băga în fața celorlalți în programul Rabla pentru Tractoare. Cei care se ocupă de astfel de lucruri vor ajunge pe mâna justiției. Plângere penală pentru înșelăciune, fraudă informatică și pentru perturbarea funcționării sistemelor informatice.”
„Rabla pentru tractoare” va funcționa pe principiul „primul venit, primul servit”, la fel ca în cazul programului „Casa Verde Fotovoltaice”. Primii care vor lua banii de la stat vor fi cei care, în timp cât mai scurt, vor reuși să depună online toate documentele.
Fermierii vor putea obține un ajutor financiar de 65% din valoarea echipamentelor eligibile, iar tinerii fermieri vor beneficia de un sprijin de până la 80%.
Suma maximă pe care o pot cheltui pentru achiziții este de 55.000 de euro, cu TVA inclus. În total, programul are un buget de 500 milioane de lei. Fiecare beneficiar trebuie să depună în aplicație mai multe documente, inclusiv atestatul de producător, dar și certificate care să arate că persoana înscrisă nu are datorii la stat.
Pentru că mulți se pot speria de această procedură, indivizii suspectați acum de autorități cereau bani pentru înscrierea în program.
La fel s-a întâmplat și în cazul programului pentru fotovoltaice, care devenise un soi de olimpiadă de IT. Practic, multe dosare au fost depuse în doar câteva secunde.
De altfel, surse din Minister spun că, din cele peste 3.000 de dosare respinse ulterior, unele dintre fișierele atașate în aplicație erau compromise, dovadă că au fost folosite diverse site-uri care au încercat să intervină peste sistemul istrației Fondului pentru Mediu.