Tunel feroviar nou, în vestul țării, săpat în munte printr-o metodă austriacă. Face parte din Coridorul IV Pan European
După șapte ani de întârzieri și birocrație, trenurile vor trece printr-un tunel nou, în vestul țării. Este vorba despre cel de la Bătuta, din judeţul Arad, care ar putea fi funcţional în câteva săptămâni.
Lotul face parte din Coridorul IV Pan European şi va permite garniturilor să circule cu până la 160 de kilometri pe oră.
Iată cele mai recente imagini cu tunelul feroviar Bătuta, de 603 metri lungime, săpat la o adâncime de 27 de metri sub munte, cu o metodă austriacă, folosită în premieră şi la noi.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
O dată finalizat, coridorul va fi cea mai scurtă rută de transport între Germania şi portul Constanţa. Iar trenurile vor putea atinge până la 160 de kilometri pe oră, cele de călători, şi 120 de kilometri pe oră, cele de marfă.
Ionuț Ciurea, Asociația Pro Infrastructura: „În viitorul relativ apropiat o să se reducă timpii de parcurs între Simeria - Deva și Arad. Pe de-o parte o să dispară șantierele și pe de altă parte linia o să ajungă într-un final, nu imediat, la 160 de kilometri viteză maximă, pe aproape cea mai mare parte din traseu.”
Între Arad şi Hunedoara provocarea o reprezintă traversarea Mureşului, pentru care au fost construite poduri noi peste apă, iar cele vechi au fost reabilitate.
Coridorul de cale ferată de mare viteză, de aproximativ 600 de kilometri, traversează ţara noastră de la Curtici, în judeţul Arad, până la Constanța, prin localităţi precum Simeria, Ilia, Braşov, Deva, Blaj, Sighişoara şi Bucureşti.
Doru Cireașă, jurnalist Club Feroviar: „De la Simeria spre vest, până la graniţa de vest, este în mare măsură terminat. Sunt undeva la 70 - 90%, procente inferioare se găsesc intre Braşov şi Sighişoara. Acolo procentele sunt chiar mult mai reduse, sub 50%. Procente scăzute sunt şi mai la nord, intre Cluj şi Oradea, electrificare. Acolo e sub 10."
Ca să circulăm cu 160 de kilometri pe oră mai avem de așteptat cel mai probabil până în 2026 spun cei de la Asociația Pro Infrastructura. Nu avem sisteme care să permită centralizarea traficului feroviar pe locomotive. În plus, pe traseu vor rămâne câteva treceri la nivel cu calea ferată şi pasaje rutiere - care vor încetini garniturile.