Obezitatea, o boală inflamatorie. Cum contribuie celulele imune la rezistența la insulină
Sistemul imunitar nu este agresat numai de bacterii și virusuri. Și grăsimea în exces înseamnă agresiune extremă. Sistemul imunitar începe lupta și astfel crește inflamația.
Din păcate, celulele imune care produc inflamația au receptori pentru hormonul insulină. Cum traducem informația? Celulele imune consumă insulina și glicemia crește în cazul celor supraponderali.
Ne uităm spre celulele sistemului imunitar numite macrofage. Conțin un număr uriaș de receptori diferiți. În funcție de pericol, un receptor declanșează macrofagul să se activeze și să apere, adică să distrugă agresorul. Ne explică expertul imunolog Carmen Chifiriuc:
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: „Monitorizarea acestor markeri de inflamație este importantă și poate oferi clinicianului sugestii importante privind un diagnostic”.
Agresori pentru propria apărare nu sunt doar bacteriile sau virusurile. Grăsimea în exces înseamnă agresiune extremă. Sistemul imunitar luptă tot cu celulele macrofage. De fapt, țesutul gras e plin de aceste celule de apărare.
Ca să se complice și mai mult această boală, aceleași celule imune au receptori pentru hormonul insulină, cel care scade zahărul din sânge.
Odată ce mâncăm, pancreasul eliberează hormonul insulină. Acesta va lua glucoza, zahărul din sânge. Duce acest zahăr în celule, unde e folosit drept energie. Odată ce ia zahărul din sânge, glicemia se normalizează. Din păcate, în cazul supraponderalilor apare un fenomen ciudat.
Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: „Macrofagul are receptori inclusiv pentru insulină și asta pune probleme la pacienții cu diabet de tip 2 și obezitate deoarece în țesutul adipos există macrofage care, prin acești receptori, consumă insulina. Apare rezistența periferică la insulină. Și glucoza rămâne la un nivel ridicat, chiar dacă pancreasul produce insulină. E consumată de receptorii din macrofage”.
În cazul celor supraponderali, aceste celule de apărare sunt o sabie cu două tăișuri. Vin în țesutul gras ca să apere. Devin însă parte din boală. De aceea, grăsimea în cantitate mare înseamnă o boală care atenție, trebuie tratată. Analizele de sânge, care arată inflamația, se numesc proteina C reactivă, fibrinogen și, mai nou, inter-leukina 6. Inflamație găsim în toate bolile.