Economia în stare gravă a României, înviorată de victoria lui Nicușor Dan. Indicatorii trec pe plus: ”O văd ca o descătușare”
Victoria lui Nicușor Dan și promisiunea continuării parcusului european au redat încrederea investitorilor. Cursul a scăzut aproape de 5 lei, dobânzile au coborât, iar bursa de la București a revenit pe verde, cu creșteri mari în toate domeniile.
A fost o descătușare a investitorilor, spun specialiștii, însă am rămas cu perspective economice complicate. Toată lumea așteaptă acum soluții pentru cea mai urgentă problemă a României: deficitul bugetar uriaș. Doar un plan eficient ne-ar putea feri de ratingul de țară nerecomandată investițiilor.
Rezultatele au generat entuziasm în toată economia. Cel mai spectaculos traseu a fost cel al leului. După deprecierea serioasă din ultimele două săptămâni - când un euro a ajuns și la 5 lei și 12 bani - iată că a coborât pănă la 5,03 lei. Este tot peste pragul de 5 lei, dar cu această scădere consistentă în prima zi de după alegeri.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Au scăzut și dobânzile, chiar dacă nu la fel de mult. Indicele Robor la 3 luni a ajuns 7,26%, conform datelor publicate de BNR.
De asemenea, bursa de la București a revenit pe verde. Creșterea a fost consistentă, de până la 4 procente - și remarcăm că au crescut toate acțiunile, indiferent de domeniul de activitate.
Lucian Isac, specialist bursă: ”Eu o văd ca o descătușare, evident că este și o componentă emoțională aici din partea investitorilor. Volatilitatea a fost foarte ridicată, tensiunea s-a cunoscut în piețe, volumele s-au retras, traseul european al țării era foarte important și investitorii, nu doar cei străini, ci și cei autohtoni, erau destul de îngrijorați. Acum avem confirmarea că traseul nostru în Europa este garantat”.
Totuși, România este într-o situație economică grea. A spus asta și Nicușor Dan, imediat după afișarea primelor rezultate.
”Este posibil ca acest optimism să continue chiar pentru 3-6 luni”
Nicușor Dan, președintele ales al României: ”Trăim un moment de speranță. Vă rog să aveți răbdare pentru perioada care vine. O să urmeze o perioadă dificilă, necesară pentru a echilibra economia, pentru a pune bazele unei societăți sănătoase. Vă rog, speranță și răbdare”.
Acum, întreaga țară așteaptă să vadă instalat un nou Guvern. Va avea decizii grele de luat, pentru a reduce deficitul bugetar uriaș. În campanie, Nicușor Dan a dat în scris că nu va crește TVA.
Dragoș Cabat, analist economic, CFR România: ”Va fi foarte greu să mărești veniturile bugetare în perioada următoare, fără să crești TVA-ul. Este posibil ca acest optimism să continue chiar pentru 3-6 luni, în măsura în care agențiile de rating ne vor păsui și ne vor acorda o perioadă de grație”.
Și mediul de afaceri așteaptă acum un plan de măsuri bine pus la punct.
Radu Burnete, reprezentant Concordia: ”Apelul nostru de astăzi este către partidele parlamentare, să nu facă pasul confortabil în spate. România trebuie să treacă acest hop economic în care ne aflăm. Cred că cetățenii au câștigat României câteva luni de respiro. Noi trebuie să reducem cheltuielile bugetare, să combatem evaziunea fiscală, pe bune”.
Pe de altă parte, instituțiile străine, precum banca americană de investiții JP Morgan, prevăd acum un risc politic redus și un curs mai bun leu-euro.