Interdicția lui Simion de a intra în Moldova va fi discutată de o instanță din Chișinău, la o zi după turul 2 al alegerilor

O instanță din Chișinău va judeca pe 19 mai cererea lui George Simion, liderul AUR, de anulare a interdicției de intrare în Republica Moldova, la o zi după turul II al alegerilor prezidențiale din România. Simion mai are interdicție și în Ucraina.
Simion, care a câştigat detaşat primul tur al prezidenţialelor, mai are o interdicţie de intrare şi în Ucraina.
Audierile în procesul „Simion George-Nicolae versus Inspectoratul General pentru Migraţie” vor avea loc la Judecătoria Chişinău, sediul Râşcani, pe 19 mai, la ora 14:30, conform unui anunţ publicat pe portalul naţional al instanţelor de judecată din Republica Moldova, potrivit europaliberă.org.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Şedinţa instanţei de la Chişinău va avea loc în ziua următoare celei în care se va desfăşura turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din România. Avocatul lui George Simion, Iulian Rusanovschi, a declarat pentru Europa Liberă Moldova că nu poate dezvălui conţinutul dosarului, care „este secret”, dar a confirmat că la audierile din 19 mai va fi luată în discuţie interdicţia de intrare în Republica Moldova.
Problemele lui Simion în R.Moldova încă din 2009
Liderul Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), care a câştigat cu aproape 41% primul tur al alegerilor prezidenţiale din 4 mai din România, a avut probleme cu autorităţile moldovene încă din 2009. În luna martie a acelui an, a fost dat afară din ţară de poliţia moldoveană după o manifestare de comemorare a unirii Basarabiei cu România, care ar fi încălcat ordinea publică.
În mai 2015, înaintea unui protest care urma să fie organizat în capitala moldoveană, a fost declarat de către autorităţile de la Chişinău persona non grata în Republica Moldova, pentru cinci ani, din motive de securitate naţională.
Considerat autor al sloganului „Basarabia e România”, care a început să apară de la începutul anilor 2000 inscripţionat sub formă de graffiti pe diverse edificii, baraje, parapete şi stâlpi de ambele maluri ale Prutului, lui Simion i-a fost prelungită interdicţia de mai multe ori cea în vigoare la acest moment fiind valabilă până în 2028.
Din 2024, Simion nu poate călători nici în Ucraina, unde este acuzat că a discreditat statul ucrainean, iar prin declaraţiile sale a promovat „ideologii unioniste care contestă legitimitatea graniţelor de stat”.