La cât a ajuns populația României. Problema care amenință sistemul social și economic. „Nu știu cum va fi rezolvată”
Țara noastră numără tot mai puțini locuitor. Populația care are domiciliu oficial in Romania a scăzut în ianuarie sub pragul de 22 de milioane, iar numărul celor peste 65 de ani îl depășește pe cel al copiilor sub 14 ani.
Acest lucru va pune presiune asupra sistemului social și economic. Nu in ultimul rand, femeile sunt majoritare. Deși în ultimii ani au venit pe lume mai mulți băieți decât fete, balanța demografică în România înclină încă în favoarea femeilor. Conform datelor de la Institutul Național de Statistică, din aproape 22 de milioane de locuitori, 52% sunt femei.
Iar faptul că femeile trăiesc mai mult se vede în categoria de vârstă de peste 85 de ani unde numărul lor este de două ori mai mare decât cel al bărbaților.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Iar doamnele au explicații:
Femeie: „Sunt mai puternice”!
Femeie: „Bărbații nu dau prea multă atenție la sănătate și femeile da. Eu sunt văduvă de 20 de ani”.
Fenomenul de îmbătrânire a populației devine tot mai pronunțat pentru că se nasc tot mai puțini copii. Astfel, numărul persoanelor care au 65 de ani și peste a depășit cu 32,4% pe cel al celor tineri, cu vârste între 0 și 14 ani.
Bărbat: „Până la 40 de ani nu vă gândiți să faceți copii, de aia a scăzut natalitatea, de aia a îmbătrânit populația României”.
Femeie: „Este greu să crești un copil. Nouă nu știu cine ne vă mai plăti pensiile”.
Dezechilibrul amenință să apese pe umerii sistemului social și economic al țării.
Dan Petre, sociolog: „Deja le vedem, în zona de economie, în primul rând, ceva mai puțină inovație. Inovația este produsă de regulă de către tineri. În momentul în care cea mai mare generație din istoria României, generația decrețeilor va ieși la pensie. Presiunea va fi și mai mare pentru că un număr mai mic de angajați vă trebui să țină în spate, să susțină un număr mai mare de pensionari. Nu știu cum anume va fi rezolvată problema aceasta”.
Cei mai mulți oameni locuiesc la oraș, însă în ultimul an populația din mediul rural a avut o creștere ușoară datorită faptului că tot mai mulți oameni își caută o locuință în comunele de pe lângă marile orașe pentru că sunt mai ieftine.