Votul final pe legea pensionării magistraților a fost amânat. Care este motivul
Proiectul de lege prin care vârsta de pensionare pentru magistrați ar crește la 65 de ani a fost amânat până după primul tur de alegeri deși a fost depus în procedură de urgență și trebuia să primească luni, vot final, în Senat.
După o ședință tensionată, în comisia pentru muncă a fost votată o amânare pentru ca parlamentarii să aibă mai mult timp pentru dezbateri. Reprezentanții opoziției, i-au acuzat pe cei din coaliție că demersul legislativ este unul electoral făcut special ca să fie respins de Curtea Constituțională. România riscă să piardă 230 de milioane de euro, din PNRR, dacă nu face reforma pensiilor speciale.
Camera Deputaţilor a adoptat, săptămâna trecută, acest proiect cu 259 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi 25 de abţineri.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Proiectul a suferit modificări în Camera Deputaţilor care a eliminat tabelele prin care se eşalona până în 2045 vârsta de pensionare a magistraţilor. În urma acestei eliminări, începând cu data de 1 ianuarie 2026 toţi magistraţii se vor pensiona la împlinirea vârstei de 65 de ani.
A fost modificat, de asemenea, modul de calcul al pensiilor magistraţilor şi a fost acceptat un amendament al USR în acest sens.
Pensia nu poate fi mai mare decât indemnizația brută din ultima lună de activitate
"Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării.
Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din suma netă corespunzătoare indemnizaţiei de încadrare brute lunare avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării", prevede acest amendament.