Satelitul Rusiei, care ar avea legătură cu programul de arme nucleare, pare că a scăpat de sub control, spun analiștii SUA

sistem laser, arma, satelit
Shutterstock

Potrivit analiștilor americani, satelitul rusesc secret din spațiu, despre care oficialii americani cred că are legătură cu un program de arme nucleare antisatelit, pare să se învârtă necontrolat.

Acest lucru sugerează că s-ar putea să nu mai funcționeze, ceea ce ar putea reprezenta un eșec pentru eforturile Moscovei în domeniul armelor spațiale, notează agenția Reuters.

Satelitul Cosmos 2553, lansat de Rusia cu câteva săptămâni înainte de invadarea Ucrainei în 2022, a avut diverse episoade, care arată acum o posibilă rotație eronată, realizată în ultimul an, potrivit datelor radar Doppler de la firma de urmărire spațială LeoLabs și datelor optice de la Slingshot Aerospace, citate de Reuters.

Considerat a fi un satelit radar pentru serviciile secrete ruse, precum și o platformă de testare a radiațiilor, satelitul a ajuns anul trecut în centrul acuzațiilor SUA, potrivit cărora Rusia dezvoltă de ani de zile o armă nucleară capabilă să distrugă rețele întregi de sateliți, cum ar fi vastul sistem de internet Starlink al SpaceX, utilizat de trupele ucrainene.

Oficialii americani estimează că scopul Cosmos 2553, deși nu este în sine o armă, este de a ajuta Rusia să dezvolte o armă nucleară antisatelit.

Citește și
rusia
Fotografii din satelit arată că Rusia planifică să-şi extindă producţia de rachete

Rusia a negat că dezvoltă o astfel de armă și susține că Cosmos 2553 este destinat cercetării.

Rusia, o putere spațială istorică - care a lansat primul om în spațiu în 1961 - a fost blocată timp de decenii într-o cursă de securitate în spațiu cu SUA care, în ultimii ani, s-a intensificat și a devenit vizibilă publicului, pe măsură ce orbita Pământului devine un punct fierbinte pentru concurența din sectorul privat și pentru tehnologiile militare care ajută forțele terestre.

Satelitul Cosmos 2553 s-a aflat pe o orbită relativ izolată, la aproximativ 2 000 km deasupra Pământului, ”parcat” într-un punct fierbinte al radiațiilor cosmice pe care sateliții de comunicații sau de observare a Pământului îl evită de obicei.

LeoLabs a detectat în noiembrie ceea ce părea a fi mișcări eronate ale satelitului, folosind măsurători radar Doppler de la rețeaua sa globală de stații terestre.

În decembrie, compania și-a îmbunătățit evaluarea la "încredere ridicată" că satelitul se prăbușea, pe baza datelor radar suplimentare și a imaginilor satelitului luate de o altă companie spațială, a declarat pentru Reuters Darren McKnight, Senior Technical Fellow la LeoLabs.

"Această observație sugerează cu tărie că satelitul nu mai este operațional", a transmis Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, un think tank cu sediul la Washington, cu privire la analiza LeoLabs în evaluarea sa anuală a amenințării spațiale, publicată vineri.

Comandamentul spațial al SUA, care urmărește obiectele din spațiu și a condamnat sateliții militari ruși în trecut, a precizat că este la curent cu o modificare a altitudinii lui Cosmos 2553, dar a refuzat să ofere o evaluare suplimentară cu privire la starea sa actuală.

Satelitul a arătat anterior semne de comportament ciudat.

Slingshot, a cărui rețea globală de telescoape urmărește nava spațială de la lansarea sa din 5 februarie 2022, a detectat mișcări în mai 2024.

"Slingshot a observat că strălucirea obiectului a devenit variabilă, indicând o posibilă cădere", a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Însă, conform celor mai recente observații ale Slingshot, Cosmos 2553 pare să se fi stabilizat, potrivit Belindei Marchand, directorul științific al companiei.

Serviciile comerciale de urmărire a spațiului sunt relativ noi, dar evoluează rapid și sunt foarte solicitate, pe măsură ce numărul sateliților civili și militari din spațiu crește vertiginos.

Departamentul american al Apărării și armatele altor țări, dornice să evite erorile de calcul militare, au făcut din îmbunătățirea vederii pe orbită o prioritate majoră, pentru a distinge mai bine între diferitele tipuri de manevre ale navelor spațiale și dacă obiectele sunt civile sau militare.

Rusia, a declarat un purtător de cuvânt al Comandamentului Spațial al SUA, a susținut că misiunea Cosmos 2553 este de a testa instrumentele de la bord într-un mediu cu radiații ridicate, "dar acest lucru nu se aliniază cu caracteristicile sale".

"Această inconsecvență, combinată cu o dorință demonstrată de a viza obiecte americane și aliate aflate pe orbită, crește riscul de percepție greșită și escaladare", a declarat purtătorul de cuvânt.

Cosmos 2553 este unul dintre zecile de sateliți ruși din spațiu cu legături suspectate cu programele sale militare și de informații.

Rusia a indicat că Starlink de la SpaceX, o grupare formidabilă de mii de sateliți, este o țintă militară legitimă, deoarece trupele ucrainene folosesc serviciul împreună cu arme pe câmpul de luptă.

Moscova, precum și China și SUA, investesc zeci de miliarde de dolari în capacități spațiale militare și testează în secret o serie de tehnologii pe orbită care ar putea avea utilizări militare ostile, stârnind îngrijorări cu privire la greșelile de calcul și la legile privind țintele justificabile în cazul unui viitor conflict spațial.

În ultimii ani, SUA a îmbrățișat mai deschis spațiul ca arenă militară, învăluind în secret o mare parte din activitățile sale militare și de informații cosmice și bazându-se în mare măsură pe companii private precum SpaceX a lui Elon Musk pentru programe majore.

Mallory Stewart, fost secretar de stat adjunct al SUA pentru controlul armelor, descurajare și stabilitate în timpul președintelui Joe Biden, a declarat anul trecut că Rusia "ia în considerare încorporarea armelor nucleare în programele sale contraspațiale".

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO Peformanța reușită de Bernadette Szocs
GALERIE FOTO Peformanța reușită de Bernadette Szocs
Citește și...
Ce intenționează să facă rușii în Siria. Imaginile surprinse din satelit spun totul despre planul Moscovei
Ce intenționează să facă rușii în Siria. Imaginile surprinse din satelit spun totul despre planul Moscovei

Rusia pare să-şi pregătească de evacuare echipamentele militare de la o bază aeriană militară din Siria, potrivit imaginilor din satelit publicate de Maxar.

Fotografii din satelit arată că Rusia planifică să-şi extindă producţia de rachete
Fotografii din satelit arată că Rusia planifică să-şi extindă producţia de rachete

Imagini din satelit arată extinderi majore la cinci complexe în care Rusia fabrica altădată motoare de rachete cu combustibil solid.

Iranul trimite în Rusia doi sateliţi pentru a fi lansaţi în spaţiu de o rachetă rusească
Iranul trimite în Rusia doi sateliţi pentru a fi lansaţi în spaţiu de o rachetă rusească

Iranul a trimis doi sateliţi de producţie locală în Rusia pentru a fi puşi pe orbită de un vehicul spaţial rusesc, a anunţat sâmbătă agenţia de presă semi-oficială Tasnim, relatează Reuters.

Temuta rachetă nucleară „Satan II” a explodat în Rusia. Noul eșec al rușilor, văzut din satelit | FOTO
Temuta rachetă nucleară „Satan II” a explodat în Rusia. Noul eșec al rușilor, văzut din satelit | FOTO

O rachetă nucleară RS-28 Sarmat, supranumită „Satan II”, a explodat înn timpul testelor dintr-o mină din Rusia.

Recomandări
Curtea Constituțională a validat rezultatul alegerilor prezidenţiale. Nicuşor Dan este președintele României
Curtea Constituțională a validat rezultatul alegerilor prezidenţiale. Nicuşor Dan este președintele României

Judecătorii Curții Constituționale au confirmat şi validat, în urmă cu puțin timp, rezultatul alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025. Astfel, Nicușor Dan este președintele României.

Spionajul militar al Rusiei a accesat mii de camere de supraveghere din România și din 4 state vecine cu Ucraina. Ce a căutat
Spionajul militar al Rusiei a accesat mii de camere de supraveghere din România și din 4 state vecine cu Ucraina. Ce a căutat

Marea Britanie susține că unitatea GRU (spionajul militar al Rusiei) a accesat camerele din apropierea punctelor de trecere, a instalațiilor militare și a gărilor din principale locații europene.

Ploi torențiale, vijelii și grindină în jumătate de țară. Județele în care ANM a emis cod galben
Ploi torențiale, vijelii și grindină în jumătate de țară. Județele în care ANM a emis cod galben

Meteorologii anunţă că, până luni seară, în cea mai mare parte a ţării se vor semnala ploi torenţiale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului.