Singapore lansează un studiu pe cinci ani pentru a afla dacă depresia poate fi prevenită sau modificată

Institutul pentru Sănătate Mintală (IMH) din Singapore a lansat un studiu longitudinal la nivel naţional, care implică aproximativ 3.200 de persoane, pentru a investiga factorii care pot preveni depresia.
Participanţii, cu vârste cuprinse între 18 şi 75 de ani, includ indivizi diagnosticaţi cu depresie, cu depresie subsindromală şi fără depresie. Ei vor fi monitorizaţi timp de cinci ani, cu date care vor fi colectate în şase momente - la începutul studiului şi apoi o dată pe an -, a transmis institutul, parte din Grupul Naţional de Sănătate (NHG) din Singapore, într-un comunicat publicat marţi.
Studiul va examina modul în care o serie de factori de risc şi factori protectori influenţează simptomele depresive. Ei includ factori biologici, factori psihologici care afectează gândurile, emoţiile şi comportamentele, precum şi factori sociali.
Alegeri 2025
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
12:03
George Simion a contestat la CCR rezultatul alegerilor prezidențiale, după o serie de acuzații pentru care nu a adus dovezi
Acesta este primul studiu longitudinal cuprinzător pe care NHG îl efectuează asupra depresiei. Precedentele cercetări au fost transversale, colectând date într-un singur moment în timp. Deşi aceste studii pot dezvălui asocieri între diverşi factori şi depresie, ele nu pot stabili relaţii cauzale sau bidirecţionale.
Descoperirile viitoare i-ar putea ajuta pe profesioniştii din domeniul îngrijirii sănătăţii mintale să conceapă intervenţii specifice şi strategii preventive eficiente, a transmis institutul.
"Dacă putem concepe intervenţii adecvate pentru a atenua riscurile la care oamenii sunt expuşi, sperăm că, într-o zi, vom fi capabili să prevenim apariţia depresiei sau să schimbăm traiectoria bolii pentru a avea rezultate mai bune", a declarat Mythily Subramaniam, coordonatorul principal al studiului.
Depresia este cea mai frecventă afecţiune mintală în Singapore, în contextul în care 6,3% din populaţia adultă din acest stat a suferit de depresie la un moment dat în viaţă, potrivit IMH.