Ce înseamnă când ai colesterolul rău crescut și pe cel bun scăzut, iar trigliceridele mărite. ”Te pune în alertă”
La fiecare 6 luni, toți adulții au nevoie de analiza numită biochimie. Arată în mod obiectiv cum funcționează organismul.
Au crescut grăsimile din sânge. A crescut glicemia. Printr-o banală analiză, constatăm și un fenomen mai grav - prezența proteinelor în urină. Vorbim despre insuficiență renală, produsă de grăsime.
În fiecare celulă, o uzină, numită mitocondrie, produce energie din grăsimi. Dacă toate merg bine.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Aceeași uzină produce factori pro-oxidanți, odată ce vedem în analizele de sânge LDL colesterol crescut ori trigliceride crescute. Odată ce observăm că HDL colesterolul, colesterolul bun, a scăzut.
Ce înseamnă că organismul merge corect. Că își face corect circuitele? Ne arată o banală analiză de sânge, numită generic biochimie. În aceasta, găsim valoarea colesterolului rău, LDL colesterol, valoarea colesterolului bun, HDL colesterol, valoare trigliceridelor și valoare glicemiei. Sunt normale, organismul merge corect. Nu sunt normale, chiar noi producem factori pro-oxidanți, practic ne facem singuri rău.
Grăsimile prea multe din sânge sunt preluate de peretele vaselor, dar și de ficat. Același proces îl suferă pancreasul. Ne explică membra Academiei Române de la Științe Biologice, Anca Sima.
Creșterea grăsimilor din sânge duce la creșterea glicemiei
Acad. dr. Anca Sima, Institutul de Biopatologie Celulară: ”El preia pentru că are o circulație foarte bine pusă la punct, aceste lipide trec prin el, preia lipide, cu cât sunt mai multe în circulație, cu atât se încarcă și celulele pancreasului. Înainte de fi afectat pancreasul, ca și ficatul, trebuie să existe în circulație o creștere a acestor lipide, te duci și își faci analizele- colesterol, trigliceride, LDL și scade HDL colesterol. Asta e imaginea unei dislipidemii, care te pune în alertă că urmează creșterea glicemiei”.
Cu grăsime se încarcă și celulelele din pancreas, care fabrică insulină. Odată ce se încarcă, celule ale sistemului imunitar, numite macrofage, vin să le apere. Dar se încarcă ele însele cu grăsime. Se sparg și distrug tot în jur. Inclusiv celulele care fabrică insulină. După ce cresc grăsimile în sânge, va crește și glicemia. Dar e un fenomen târziu.
Prima oară, apare rezistența la insulină. Puneți câteva kilograme în plus. Ușițe din celule se zaharisesc. Insulina nu mai transportă bine zahărul din sânge în celule. În acest moment, deși kilogramele în plus există, glicemia e normală. Și păcălește
Acad. dr. Anca Sima, Institutul de Biopatologie Celulară: ”Ți se pare că tu ești o excepție, uite, ție nu-ți crește glicemia. Dar noi am urmărit pe mulți ani, nu am întâlnit cazuri care să nu sfârșească în diabet”.
Când ficatul se încarcă cu grăsime, și peretele vaselor are grăsime depusă. Vasele nu mai sunt elastice, adică nu se mai adaptează corect. Crește tensiunea.
Grăsimea din sânge va duce și la creșterea tensiunii
Dar și rinichii se încarcă cu grăsimea circulată. Odată încărcați, rinichii vor da erori. Rinichii moderează tensiunea arterială. Dau erori din cauza grăsimii, iar crește tensiunea.
Acad. dr. Anca Sima, Institutul de Biopatologie Celulară: ”La rinichi, primul semnal este că scapă și proteine la filtrare, pe care o face el în mod normal. Proteinele din plasmă nu trec prin rinichi, sunt membrane filtrante și nu trec. Când ai trigliceride crescute, glicemie crecută, e probabil să fie în urină, este albumină, albumina e proteina dominantă din sânge, în cantitate enormă, ea trece prima”.
Conf. univ. dr Cristina Căpusa, medic primar nefrolog: ”Albumina este proteina din sânge cea mai mică. Odată ce celulele rinichiului suferă, ea va trece prima în urină, de aceea găsim albumină în urină”.
Dacă la analiza de urină apare albumina sau apar generic proteine în urină, rinichiul are un grad de insuficiență. Celulele lui funcționale au fost distruse de grăsime. Acestea sunt motivele majore să nu ne îngrășăm.