România este pe marginea prăpastiei. Consilier BNR: Dacă nu schimbăm direcția, duminica viitoare, Titanic scrie pe noi

Leul pierde zi de zi peste 1%, iar de marți, ROBOR a crescut cu peste 22%. Statul nu a reușit să împrumute de la bănci nici măcar 500 de milioane de lei, iar dobânzile sunt în creștere, scrie Eugen Rădulescu, consilier în cadrul Băncii Naționale.
El subliniază că demisia Guvernului pavează calea pentru acapararea puterii de forțe reacționare, care pot crea ușor o majoritate cu AUR, POT și o parte din membrii PSD, iar „această posibilitate trimite fiori pe piețele financiare”, a scris Eugen Rădulescu pe contul său de Facebook.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Rating-ul de țără va fi afectat
Consilierul Băncii Naționale a afirmat că încă din luna februarie a avertizat că rating-ul de țară ar putea ajunge la nivel „nerecomandat investițiilor”, în cazul în care ar câștiga alegerile prezidențiale un suveranist.
„Într-un articol publicat de Contributors în 24 februarie scriam următorul avertisment: “Nu ar fi nevoie ca naționalizările să aibă loc. Câștigarea alegerilor prezidențiale de un “suveranist” ar duce imediat la declasarea rating-ului de țară la nivel “nerecomandat investițiilor”, cu un cortegiu de urmări care s-ar succeda cu o cadență foarte rapidă: prăbușirea pieței de capital, blocarea imediată a resurselor financiare externe, degringoladă pe piața valutară. Nu ar fi nevoie ca politicile “suveraniste” să fie aplicate. Simpla lor enunțare ar duce direct la marasm. Iar faptul că deficitul bugetar este atât de ridicat, iar dependența de finanțare externă atât de accentuată nu lasă deloc spațiu pentru a amâna, eventual a negocia ceva”, se precizează în postare.
De asemenea, el a enumerat și reacția piețelor din ultimele zile:
• Leul pierde peste 1% in fiecare zi, de marți încoace. Panica? Sper să nu ajungem acolo.
• ROBOR a crescut de la 5,93% marți, la 7,25% azi. Asta înseamnă creștere de peste 22%!
• Statul nu a reușit să împrumute de la bănci nici măcar 500 milioane lei, dobânzile urcând la cer.
„Titanic scrie pe noi”
Consilierul BNR susține că ascensiunea unui suveranist încă poate fi oprită și că, dacă nu facem acest lucru, „Titanic scrie pe noi”.
„Asa cum spunea Brecht, ascensiunea lui Arturo Ui încă poate fi oprită. Daca nu facem asta, urmează urgia. Care nu va aștepta aplicarea măsurilor promise de suveraniști. Dacă nu schimbăm direcția vaporului numit România, duminica viitoare, Titanic scrie pe noi! Mergeți la vot și evitați dezastrul, pentru numele lui Dumnezeu!”, a încheiat consilierul BNR.
O nouă creștere a cursului valutar, Euro a ajuns la 5,122 lei, asta după ce miercuri a fost la 5.0991.
Este o creștere mai mică față de ieri, așa cum vedem, dar iată că leul continuă să se devalorizeze pentru a treia zi la rând. Pe piața interbancară leul s-a devalorizat și mai mult. Un euro se tranzacționează deja peste acest nivel, peste 5,12 lei.
De asemenea, leul a pierdut teren în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,5369 lei, în creştere cu 4,71 bani (+1,05%), comparativ cu miercuri, când s-a situat la 4,4898 lei.
Ministrul Finanțelor: Există „o presiune asupra cursului”
Ministrul interimar al Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat, miercuri, că există „o presiune asupra cursului” (n. red. leu-euro), „confirmată şi de Banca Mondială”, în contextul în care, marţi, a fost depăşit pragul psihologic de 5 lei pentru un euro, anunţat de BNR.
Taczos spune că în aceste condiţii „e posibilă o aterizare «hard» a economiei şi că o aterizare «very hard» începe în cazul în care continuă incertitudinea politică.
La rândul său, Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR, afirmă că se teme că nu se vor putea evita măriri de taxe după instalarea noului guvern.
„Există o presiune asupra cursului. Cu siguranţă este o presiune confirmată şi de Banca Naţională, dar încă o dată şi profesionalismul, şi rezervele, şi experienţa BNR asigură o gestionare corectă a situaţiei şi cu siguranţă lucrurile sunt sub control din acest punct de vedere”, a afirmat Tanczos Barna.