Descoperire ”extraordinară”, în timpul filmării unui documentar: ”Ar putea schimba radical ceea ce credeam că știm”

Insula italiană Sardinia este plină de bogății și peisaje uluitoare, dar este, de asemenea, bogată în istorie. O descoperire științifică extraordinară recentă este o dovadă în acest sens.
În timpul filmării unui documentar despre peisajul geomorfologic al regiunii, oamenii de știință au găsit dovezi paleontologice importante în zona rurală din jurul Baunei, în Ogliastra: urme fosile care atestă prezența dinozaurilor în Sardinia.
Potrivit Euronews, descoperirea a fost făcută de o echipă științifică formată din profesorii Antonio Assorgia, Sergio Ginesu și Stefania Sias, foști lectori la Universitățile din Sassari și Cagliari.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Conservate în roci datând din perioada jurasică, urmele aparțin unui dinozaur teropod care nu a mai fost semnalat până acum în Sardinia.
Datorită acestei descoperiri extraordinare, a fost posibilă reconstituirea aspectului animalului și a mediului în care a trăit.
Dinosaur tracks found while filming documentary in Sardinia https://t.co/SVm6Hpfxwz
— euronews (@euronews) April 12, 2025
Dinozaurul era un biped din perioada Jurasicului Mijlociu, în urmă cu aproximativ 165 de milioane de ani, și trăia de-a lungul unor porțiuni de coastă cu sedimente nisipoase și noroioase, tipice zonelor mlăștinoase și cu maree. Acest lucru a fost explicat vineri de experți în cadrul unei conferințe de presă.
Suprafața stâncoasă unde au fost găsite urmele dinozaurului a furnizat, de asemenea, dovezi ale prezenței altor specii contemporane. Prin urmare, aceasta este prima dovadă a prezenței dinozaurilor în perioada mezozoică în Sardinia.
Stefania Salis, prima care a observat aceste urme, a declarat că dinozaurul descoperit se numește "Bibi" și ar fi un exemplar de sex feminin, deși trebuie să așteptăm dovezi științifice pentru a stabili acest lucru.
"Urmele ne vorbesc și ne spun cum erau lucrurile în urmă cu 165 de milioane de ani, cea de la Baunei era probabil un erbivor, având în vedere lipsa ghearelor, și era un biped lung de aproximativ 120 160 de centimetri", a declarat paleontologul și conferențiarul de la Universitatea din Sassari, Marco Zedda, vorbind în cadrul conferinței și explicând cum, pornind doar de la o urmă, se poate reconstrui animalul care a lăsat-o.
Potrivit lui sco Ginesu, director unic al companiei MGB și responsabil de producția documentarului, aceasta este o descoperire excepțională, apărută aproape întâmplător.
"Așa cum se întâmplă adesea în știință, aceasta are puterea de a schimba radical ceea ce credeam că știm", a declarat Ginesu, adăugând că "acele amprente, reperate în timp ce lucram la un produs popularizat, s-au dovedit a fi o descoperire de o valoare științifică enormă. Nu este doar o dată în plus: este o dovadă directă a prezenței dinozaurilor într-o zonă care, până acum, nu a furnizat dovezi atât de clare".